miercuri, 24 aprilie, 2024

Constituirea unei comisii de anchetă pentru votul din 21 iunie 2017 – respinsă de Parlament

Distribuie:

Publicat:

Plenul reunit al celor două Camere a respins miercuri proiectul de hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind modalitatea de desfăşurare a votului din data de 21 iunie 2017 în cazul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

S-au înregistrat 95 de voturi "pentru", 215 împotrivă şi 8 abţineri.

Grupurile parlamentare ale PNL, USR şi PMP solicitaseră marţi conducerii Parlamentului înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de modalitatea de desfăşurare a votului din data de 21 iunie 2017, privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Potrivit acestei solicitări, comisia de anchetă ar fi urmat "să determine modalitatea prin care s-au exprimat un număr de 251 de voturi, deşi numărul deputaţilor şi senatorilor ce s-au exprimat prin vot a fost de 249, conform înregistrării video a şedinţei din data de 21 iunie 2017".

În plenul reunit, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că o astfel de solicitare privind constituirea unei comisii de anchetă este justificată, iar liberalii vor vota în favoarea constituirii unei astfel de comisii "pentru a demonstra că oricât s-ar strădui PSD de a acoperi incapacitatea de guvernare, perfidia şi interesul personal, românii tot vor înţelege cât rău au ajuns să facă ţării".

"Solicitarea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă privind votul la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost şi este perfect justificată. Oamenii trebuie să ştie că, deşi aveaţi voturi suficiente, reflexul de a fura v-a împins să băgaţi în urne nişte pastile de Nurofen. Toată ţara ştie că această guvernare funcţionează pe pastile din moment ce v-aţi dat jos două guverne. Însă totuşi să ajungeţi să băgaţi pastile ca să vă iasă mai multe voturi la numărătoare, este greu de acceptat", a susţinut Turcan.

Potrivit acesteia, solicitarea privind constituirea unei comisii de anchetă pare acum inoportună nu din cauza fondului sau a momentului în care ea se dezbate.

"Această solicitare de a da voturi astăzi pe această comisie de anchetă a fost făcută la propunerea directă a domnului Liviu Dragnea ieri, în Birourile reunite, deşi au trecut două guverne de la acel vot. Probabil că vreţi să distrageţi atenţia opiniei publice de la câteva chestiuni extrem de grave care astăzi grevează asupra activităţii dumneavoastră şi nici nu v-aţi gândit să supuneţi votului solicitarea PNL, de exemplu, de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia pe modificările la Codul penal pe care intenţionaţi să le faceţi. Nu v-aţi gândit să puneţi pe votul final astăzi nici solicitarea privind reafirmarea parteneriatului strategic cu SUA, aşa cum solicitare PNL, pentru a nu crede aliaţii noştri că declaraţiile ţâfnoase ale celor doi preşedinţi de Camere reprezintă de fapt punctul de vedere al tuturor aleşilor ţării. (…) Nu, dumneavoastră vreţi să dăm vot şi să dezbatem frauda la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Din punctul PNL, nimic nu va acoperi să daţi socoteală faţă de ceea ce faceţi românilor, faţă de frauda la alegerile electorale şi de modul în care i-aţi folosit pe români pentru a ajunge la guvernare şi a vă concentra doar pe nişte interese punctuale care ţin de persoanele domniilor voastre. Aţi creat un stat paralel şi statul paralel este atunci când o guvernare ajunge să fie confiscată de un grup de câteva persoane", a susţinut Turcan, care a afirmat că o guvernare care foloseşte pastile "este una bolnavă".

"Doar pentru curiozitate, intervenţia asta ce a însemnat? Explicarea votului, procedură, farmacie? Doar pentru cunoştinţa dumneavoastră, ca să nu se tot rostogolească minciuni la public, de data asta la votul respectiv n-a fost nicio pastilă de Nurofen în urnă, poate le-aţi avut în buzunare", a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a anunţat că parlamentarii Alianţei nu vor face parte dintr-o astfel de comisie. "E vorba de o discuţie privind un vot şi, dat fiind că grupul ALDE nu are niciun farmacist în cadrul celor două grupuri, grupul ALDE nu va face parte dintr-o astfel de comisie şi va vota împotrivă", a spus Vosganian.

Senatorul USR Mihai Goţiu a arătat că au votat la moţiunea de cenzură 249 de parlamentari, iar în urne s-au regăsit 251 de bile.

"Vestea proastă este că n-aţi avut suficiente bile pentru a numi apoi un guvern care să reziste mai mult de 6 luni. Sper că data viitoare veţi veni cu mult mai multe bile dacă vreţi să duceţi un mandat de guvern până la capăt. Cetăţenii români au dreptul să ştie dacă aici ne aflăm în sediul Parlamentului României sau în Triunghiul Bermudelor", a adăugat Goţiu.

Reprezentantul PMP, deputatul Eugen Tomac, a considerat, la rândul său, că trebuie elucidat "misterul" celor 251 de bile din urnă. "Însă, domnule preşedinte Liviu Dragnea, n-ar fi mai bine ca această comisie să se constituie peste 6 luni când veţi schimba din nou Guvernul?", a întrebat Eugen Tomac.

Reprezentantul minorităţii elene, Dragoş Gabriel Zisopol, a declarat că grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu a participat niciodată şi nu va participa la constituirea vreunei comisii de anchetă, deci în acest context nu va vota în favoarea unui astfel de proiect. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img