vineri, 26 aprilie, 2024

Consumul a trei cafele pe zi, un beneficiu extraordinar pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Oamenii care beau trei pana la patru cesti de cafea pe zi este probabil sa aiba mai mult de castigat din punctul de vedere al sanatatii decat de pierdut, prezentand riscuri mai scazute de deces prematur si boli de inima decat cei care se abtin, au declarat miercuri oamenii de stiinta, relateaza agerpres.ro, care citeaza Reuters.

Consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scazut de diabet, boli de ficat, dementa si unele tipuri de cancer, a mai stabilit cercetarea, care pune cap la cap probe din peste 200 de studii anterioare. Trei sau patru cesti de cafea pe zi reprezinta un beneficiu pentru sanatate, sustin oamenii de stiinta, cu exceptia femeilor care sunt insarcinate sau care prezinta un risc ridicat de fracturi.

Cafeaua este una dintre bauturile cele mai consumate la nivel mondial. Pentru a-i intelege mai bine efectele asupra sanatatii, Robin Poole, specialista in sanatate publica la Universitatea Southampton, a condus o echipa de cercetari care a efectuat o "analiza umbrela" a 201 de studii care au la baza cercetari fundamentate pe observatie si 17 studii bazate pe studii clinice in mai multe tari.

"A bea cafea pare un lucru sigur in cadrul rutinelor obisnuite de consum", este concluzia la care a ajuns echipa condusa de Poole, publicata  in British Medical Journal(BMJ).
Consumul de cafea este legat de un risc mai scazut de deces din toate cauzele, inclusiv boli de inima. Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces prematur se poate observa la persoanele care consuma trei cesti pe zi, in comparatie cu oamenii care nu consuma cafea.

Consumul a mai mult de trei cesti de cafea pe zi nu a fost legat de efecte daunatoare, dar beneficiile sunt mai putin pronuntate. Cafeaua a fost asociata si cu un risc mai scazut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de prostata, endometrial, hepatic si de piele, precum si pentru diabet de tip 2, guta si litiaza biliara. Echipa lui Poole a precizat ca, intrucat analiza sa a inclus in mare parte date provenite din observatii, nu pot fi trase concluzii ferme de tip cauza-efect. Concluziile cercetarii sustin insa alte studii si cercetari recente privind consumul de cafea, dupa cum observa oamenii de stiinta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img