vineri, 19 aprilie, 2024

Consumul regulat de iaurt ne fereste de diabet si boli de inima

Distribuie:

Publicat:

Un aliment confirmat ca poate reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare, daca este consumat frecvent, este iaurtul, potrivit prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, scrie eva.ro. Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat efectul protector asigurat de consumul de iaurt in prevenirea diabetului de tip 2 si in combaterea obezitatii.

“Iaurtul are o serie de proprietati importante. Anumiti nutrienti, precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu, sunt mai concentrati in iaurt decat in lapte, ca urmare a procesului de fermentatie si a retetelor. Astfel, iaurtul poate contine cu 20-100% mai multi nutrienti decat laptele. Mai mult decat atat, aciditatea iaurtului creste biodisponibilitatea unor nutrienti, cum este calciul. In ceea ce priveste fermentii, respectiv probioticele din iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutand digestia partiala a lactozei din lapte si furnizand, totodata, enzima ß-gal, care continua descompunerea lactozei dupa consumul iaurtului”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Potrivit studiului HELENA efectuat pe mai mult de 3000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12,5 – 17,5 ani din 8 tari europene, iaurtul creste nivelul de calitate al dietei, scade riscul cardiovascular si asigura o valoare mai mica a circumferintei taliei, reduce excesul de grasime corporala si abdominala, prin mecanisme complexe care pot sa implice factori precum: aportul de calciu, cresterea eliminarii fecale a acizilor grasi, controlul apetitului, calitatea foarte buna a proteinelor, indeosebi a proteinelor serice (din zer), pentru cresterea musculara sau influenta benefica a bacteriilor probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a carei structura s-a dovedit a fi diferita la copiii obezi in comparatie cu cei normoponderali.

Un alt studiu de referinta pentru relatia dintre iaurt si riscul metabolic este EPIC-Norfolk, realizat pe un esantion de 4000 de persoane adulte, monitorizate pe parcursul a 11 ani. Studiul a fost publicat in 2014 in revista Diabetologia, relevand ca persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent iaurt, in medie 4,5 portii pe saptamana, au prezentat un risc cu 28% mai mic de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip II.

Potrivit Ministerului Sanatatii, printre factorii care favorizeaza aparitia diabetului si a bolilor de inima se numara: obezitatea, manifestata prin circumferinta abdominala crescuta (=102cm la barbati si = 88cm la femei), trigliceride crescute (= 150 mg/dL), HDL-colesterol scazut (<40 mg/dL la barbati si <50 mg/dL la femei), hipertensiunea arteriala si glicemia crescuta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img