vineri, 29 martie, 2024

Contine sau nu hormoni carnea de pasare din magazinele vasluiene? Iata adevarul!

Distribuie:

Publicat:

Concurenta este acerba pe piata romaneasca a carnii de pasare. Astfel producatorii autohtoni nu isi permit sa injecteze puii cu hormone. Daca ar face acest lucru, clientii ar disparea. „Fara hormoni de crestere, fara procese de injectare a carnii, fara fainuri animale”. Societatile de profil din judetul Vaslui indeplinesc aceste cerinte, lucru descoperit in urma unor controale ale celor de la ANSVSA. „Oamenii trebuie sa fie convinsi ca nu se folosesc hormoni in piata. Este o carne aproape ecologica, fara niciun fel de adaosuri”, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Hormonii de crestere, fainurile de origine animala si aditivii alimentari au fost interzisi in cazul carnii de pasare aproape de un deceniu. „Atat timp cat legea interzice hormonii si orice aditiv in carnea de pasare, producatorii nu ar trebui sa mai scrie pe eticheta”, a mai adaugat presedintele UCPR.

Pe langa utilizarea substantelor cu actiune hormonala, este interzisa in cresterea pasarilor si administrarea antibioticelor in mod sistematic.

Mitul puiului injectat, demontat de specialisti

Pe langa carnea de pui cu hormoni, cumparatorii pe care ii gasesti in fata galantarului in cautarea carnii „bune” de pui isi mai pun o problema, aceea a puiului injectat cu apa pentru a „trage mai greu la cantar”.

„Injectarea carnii de pasare cu apa nu implica niciun risc pentru siguranta carnii sau sanatatea consumatorilor. In schimb, consumatorul este pacalit, platind apa injectata pretului carnii de pasare, generand astfel o frauda comerciala”, au explicat pentru Invaslui.ro reprezentantii ANSVSA.

O astfel de procedura este insa oricum interzisa. „Nu este permis asa ceva pentru carnea proaspata care se vinde la galantar. Toti cei care fac astfel de actiuni sunt in afara legii. Nu este permis sa injectezi cu apa, nici cu alte substante”, spune Ilie Van. Practic, exista posibilitatea de a gasi un surplus de apa doar in cazul carnii de pasare congelate. Singurul mod in care apa poate ajunge in carnea de pasare apare in urma proceselor de congelare. Congelarea se poate realiza, potrivit legislatiei europene, prin trei metode:

    racirea la aer rece – reprezinta racirea carcaselor de pui la aer rece;
    racirea prin dusare cu aer rece – reprezinta racirea carcaselor de pui la aer rece insotita de o vaporizare mai mult sau mai putin fina de apa;
    racirea prin imersiune – reprezinta racirea carcaselor de pui in bacuri de apa sau de gheata cu apa.

In primul caz puiul nu trebuie sa retina apa, iar in cazul al doilea procentul maxim de apa externa din greutatea initiala a carcasei nu poate depasi 2%, conform regulamentului CE 543/2008. Cea mai mare cantitate de apa, 4,5%, poate fi absorbita in urma racirii carnii prin imersine. In judetul Vaslui carnea de pasare comercializata de marii producatori autohtoni Safir sau Morandi nu contine hormone, potrivit datelor oficiale date publicitatii de institutiile specializate in verificarea acestor aspecte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img