vineri, 19 aprilie, 2024

Cooperarea transfrontaliera, prioritara pentru judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Judetean Vaslui a fost recent gazda unei delegatii a Raionului Cantemir din Republica Moldova, condusa de Andrei Ciobanu, presedintele raionului.

Cu acest prilej, a fost semnata Intelegerea de Cooperare intre Judetul Vaslui si Raionul Cantemir.

Cooperarea judetului Vaslui cu raioanele din Republica Moldova are un istoric inceput in anul 2000 si continuat constant pana in prezent, care a vizat armonizarea preocuparilor si extinderea colaborarii in urmatoarele domenii: administratie publica locala, economie, cooperare transfrontaliera si protectia mediului inconjurator, invatamant, cultura, sanatate, turism, sport, politica de tineret. Pentru concretizarea acestor preocupari comune, in anii trecuti au fost semnate intelegeri de cooperare cu alte opt raioane (Hincesti, Leova, Soroca, Stefan-Voda, Orhei, Ungheni, Ialoveni si Cimislia). Rezultatele cooperarii transfrontaliere constau in peste 50 de proiecte comune in toate domeniile mentionate, care au generat dezvoltare economica si sociala in zona.

Printre acestea, amintim dotarea bibliotecilor din Hincesti, Soroca si Leova cu carte in limba romana, organizarea in comun a unor festivaluri folclorice, schimburi de experienta intre cadre didactice si elevi, perfectionarea personalului din administratia publica, infiintarea unor ansambluri de dansuri populare, trupe de teatru si orchestre, infiintarea unor muzee si obiective turistice noi (Planetariul din Barlad, Muzeul Traditiilor din Muntenii de Sus), dotarea unor unitati spitalicesti cu panouri solare, construirea unor centre pentru grupuri sociale vulnerabile.

Avand in vedere caracterul special al relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, conferit de comunitatea de limba, istorie, cultura si traditii, semnarea unei noi intelegeri de cooperare, cu raionul Cantemir, marcheaza consolidarea si diversificarea relatiilor traditionale de prietenie si dezvoltarea de noi dimensiuni ale cooperarii bilaterale intre administratiile publice locale din Romania si Republica Moldova.

In cadrul discutiilor avute cu delegatia Raionului Cantemir, au fost analizate posibilitatile de realizare a unor noi proiecte, in cadrul Programului Operational Comun Romania – Republica Moldova, care urmeaza a lansa primele apeluri in primul semestru al anului 2017, fiind identificate idei de interes comun in sanatate, prevenirea si combaterea situatiilor de urgenta, conservarea patrimoniului si promovarea culturii locale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img