joi, 28 martie, 2024

Copilul tau este in siguranta la colindat? Ce recomanda politistii?

Distribuie:

Publicat:

Perioada Sarbatorilor de Iarna aduce pentru cei mici o multime de bucurii, iar dintre acestea plecatul la colindat in perioada Craciunului si a Anului Nou este una dintre cele mai asteptate. Atragem atentia tuturor parintilor, atat din mediul rural, dar si din orase, cu privire la riscul ca minorii sa devina victime ale unor persoane rauintentionate si le prezentam cateva recomandari menite a creste siguranta copiilor atunci cand se afla la colindat.

Dupa cum bine stiti, Craciunul si sfarsitul de an reprezinta momente in care traditiile se manifesta, multi dintre copii plecand sa colinde prin vecini si nu numai. Fac acest lucru si datorita spiritului Sarbatorilor de Iarna, dar si bucuriei de a strange bani sau dulciuri. Intrucat copiii merg in principal neinsotiti la colindat, creste riscul ca acestia sa fie acostati fie de alti minori, fie de adulti pentru a le cere banii adunati din aceasta activitate traditionala. Implicit creste riscul ca minorii sa fie victime ale unor agresiuni.

Pentru a evita victimizarea copilului dumneavoastra, atunci cand se afla la colindat, va recomandam:
– insotiti copilul dumneavoastra, mai ales daca se pleaca la colindat pe timp de seara sau noapte;
– stabiliti exact locatiile si traseul pe care urmeaza sa il  parcurga atunci cand merge la colindat;
– stabiliti si verificati cu ce copii se va deplasa sa colinde;
– impuneti-le copiilor sa plece la colindat doar pe timp de zi si recomandati-le sa evite zonele izolate;
– este bine sa le amintiti sa nu se lase niciodata invitati de necunoscuti intr-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu masina.

Totodata, va fi oricand potrivit sa le amintiti copiilor ca in cazul in care li se intampla ceva rau lor sau prietenilor, sa informeze imediat parintii sau Politia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img