vineri, 29 martie, 2024

Cum a disparut imperiul Aztec. Ce spun cercetatorii

Distribuie:

Publicat:

Cand spaniolii au ajuns in Mexic in 1519, se estima ca populatia azteca era la 25 de milioane. Un secol mai tarziu, au ramas doar un milion, cauzate de boli aduse de peste ocean, potrivit Descopera.

In ciuda multor speculatii, bolile care au dus la decimarea populatiei au ramas neconfirmate. In general, se crede ca o suma de factori a contribuit la prabusirea aztecilor, relateaza Science Alert.

Acum, un grup de cercetatori de la Max Planck a prezentat prima dovada ADN a speciei de bacterie a uneia dintre cele mai severe epidemii – izbucnirea unei epidemii de salmonella.

Cele mai mari izbucniri ale acestor epidemii erau numite cocoliztli, molima in azteca. In timpul unor astfel de cocoliztli, intre 1545 si 1550, se crede ca pana la 80% din populatia nativa a disparut.

Dar pana acum nu a existat nicio dovada solida. Pentru a descoperi dovezile ADN, cercetatorii au analizat un mormant din tinutul Oaxacan, din sudul Mexicului, mai exact 29 de oameni ingropati acolo, iar 24 dintre acestia erau asociati cu epidemia devastatoare dintre 1545 si 1550.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img