vineri, 19 aprilie, 2024

Cum acorzi primul ajutor in caz de infarct

Distribuie:

Publicat:

Cu totii ar trebui sa cunoastem minime notiuni de acordare de prim ajutor, dar pentru ca aceste lucruri nu se predau in scoala, putini sunt cei care stiu cum sa reactioneze atunci cand sunt pusi in fata unei situatii de forta majora.

Dr. Mia Madalina Ifrosa, manager prim ajutor Crucea Rosie, explica pentru ziare.com ce este infarctul miocardic acut si cum trebuie sa acordam primul ajutor intr-un astfel de caz.

IMA sau infarctul miocardic acut este o afectiune cauzata de blocarea unei artere care asigura sangele si oxigenul catre inima. Cele mai frecvente cauze sunt depozitele de grasime care se depun la nivelul peretilor sau cheagurile de sange. Reducerea fuxului de sange (ischemie) si scaderea nivelului de oxygen (hipoxie) rezultate, netratate in timp util duc la moartea (necroza) muschiului cardiac.

IMA debuteaza cel mai frecvent printr-o durerefoarte puternica cu urmatoarele caracteristici:

Localizare: In mijlocul pieptului cu iradiere spre umarul si bratul stang, spate, gat, mandibula si uneori spre partea dreapta a corpului. Victima localizeaza durerea strangandu-si pumnul deasupra sternului.

Caracterul: Momentul in care survine obstructia, persoana afectata resimte durerea respectiva ca o “gheara” sau “strangere de menghina”.
Durata: Peste 30 de minute.

Care sunt semnele si simptomele asociate:

-Respiratie dificila, extrem de grea (“sete de aer”) ;
-Transpiratie excesiva;
-Slabiciune;
-Greata si varsaturi;
-Ameteli.

Care sunt factorii declansatori

Infarctul miocardic acut poate sa apara in cazul in care o persoana este supusa unui efort fizic intens sau stres emotional, iar organismul nu poate asigura oxigenul necesar sustinerii activitatii inimii.

Pentru a nu fi confundata cu o alta afectiune este de mentionat de simptomele de mai sus nu se opresc in momentul in care efortul depus de persoana in cauza inceteaza.

Sunt recomandate ca masuri de prim ajutor de baza:

-asezarea victimei intr-o pozitie confortabila daca este constienta;
-sustinerea din punct de vedere moral – ajutor psihologic;
-anuntarea cat mai repede a serviciului de urgenta prin apelarea numarului de 112;
-monitorizarea permanenta a semnelor vitale (stare de constienta si respiratie).

Atentie: Nu administrati medicamente (aspirina) in manevrele de prim ajutor de baze intrucat implica riscuri (alergii, sangerare excesiva la diabetici) care pot agrava situatia.

Daca insa persoana este cardiaca si are medicamentele specifice la ea, putem sa o ajutam sa si le autoadministreze.

Daca se instaleaza stopul cardio-respirator, se efectueaza manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.

Nicio alta masura, gen administrare de apa cu zahar sau alte medicamente nu este recomandata, fiind doar o prelungire a intervalului de suferinta si practic o pierdere de timp. Nu este recomandat aplicarea oricarei manevre/solutii/medicamentatie stiute de la vecini/rude pentru a nu agrava situatia victimei.

Dr. Mia Madalina Ifrosa, manager prim ajutor
www.crucearosie.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img