sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum aflam greutatea unui porc fara cantar. Formula de calcul cu care nu dai gres

Distribuie:

Publicat:

Cei care nu au la indemana un cantar pentru a cantari porcul pot sa foloseasca o ruleta si o metoda de calcul simpla, care nu da gres. Greutatea unui porc poate fi aflata si fara un cantar in apropiere, cu ajutorul unei formule si a unor masuratori extraordinar de simple. Metoda a fost prezentata de cei de la www.agrointel.ro.

Tot ceea ce e nevoie sa aveti la indemana cand sunteti in targ si vreti sa aflati greutatea unui porc pentru sacrificat pentru masa de sarbatori este o ruleta si un telefon cu calculator. Metoda este extrem de rapida si simpla, si nu da gres, marja de eroare fiind de maxim 3%.

Pentru a afla greutatea unui porc fara sa il cantariti este nevoie in primul rand sa existe o persoana cu care porcul sa fie obisnuit in preajma, pentru ca altfel riscati sa devina agresiv si sa va raneasca. Odata gasita aceasta persoana, ea trebuie sa realizeze doua masuratori.

Prima dintre acestea este din spatele urechii si pana la baza cozii. Aceasta va fi notata cu L in formula de calcul. Mai apoi trebuie masurata circumferinta porcului in spatele picioarelor din fata, variabila care va fi notata cu C in formula de calcul.

Greutatea finala a porcului este notata cu G in formula de calcul, care este urmatoarea:  
G= CxCxLx69,3  
C – circumferinta   L – lungimea   G – greutatea porcului   69,3 – constanta de calcul.
Cei de la agrointel.ro au oferit si un exemplu in acest sens. Un porc cu o lungime L de 1,02 si o circumferinta C de 1,27 metri are urmatoarea formula de calcul   G = 1,27×1,27×1,02×69,3 = 114 kg   Si greutatea unei carcase de porc poate fi aflata, printr-o simpla inmultire, inmultind greutatea porcului G cu 0,72, o alta constanta de calcul. Astfel un porc de 114 kg va avea o carcasa cu greutatea de 82 kg.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img