vineri, 29 martie, 2024

Cum ar arata sfarsitul lumii daca Pamantul nu s-ar mai roti in jurul axei

Distribuie:

Publicat:

Te-ai intrebat vreodata cum ar putea arata sfarsitul lumii? Ce ar mai ramane pe Pamant daca s-ar intampla un dezastru de mari proportii? Oare ar reusi oamenii sa supravietuiasca unui cataclism urias? Numeroase carti si filme au incercat sa raspunda la aceste intrebari, imaginand scenarii apocaliptice, cu final intotdeauna sumbru.

Sa ne imaginam ca, brusc, Pamantul nu s-ar mai roti, iar lumea ar trebui sa se adapteze la noile conditii. Ar fi acesta, oare, sfarsitul lumii? Sa vedem ce s-ar intampla.

1. Toate obiectele ar zbura inspre est, cu o viteza foarte mare

Desi planeta se roteste, noi nu percepem aceasta miscare. Insa, daca ar fi ca ea sa se opreasca, tot ce exista pe suprafata Pamantului s-ar desprinde de pe sol si ar zbura inspre est cu mare viteza, iar apoi ar cadea din nou la sol.

Sten Odenwald, cercetator NASA, spune ca cea mai mare viteza s-ar inregistra la ecuator – 1.600 km/h -, iar aproape de poli viteza ar fi de aproximativ 1.200 km/h.

2. S-ar forma valuri uriase

Sfarsitul lumii ar putea veni, in primul rand, sub forma unor valuri imense. Impulsul fortei ar face ca apa din oceane si mari sa se miste, formand valuri tsunami uriase. Aceste cantitati uriase de apa s-ar deplasa inspre est, maturand totul in cale.

3. Sfarsitul lumii – vanturi cu viteze inimaginabile

Pentru un timp, atmosfera Pamantului ar continua sa se miste din inertie, rotindu-se in jurul planetei de cateva ori. Viteza de deplasare ar fi enorma, de aproape 1.800 km/h.

4. Toata apa de pe planeta s-ar grupa in doua oceane

In prezent, apa se aduna la ecuator din cauza fortei centrifuge. O oprire brusca a Pamantului ar face ca uscatul si oceanele sa se redistribuie. Astfel, s-ar forma doua mari oceane, la cei doi poli.

In consecinta, in lipsa apei, la ecuator ar aparea o noua masa de pamant. Aceasta ar forma un continent gigantic, dispus de jur-imprejurul planetei.

5. Sfarsitul lumii – Eruptii vulcanice si cutremure

Imensa energie cinetica a Pamantului, precum si forta inertiei ar afecta si nucleul planetei. Rezultatul este previzibil: s-ar forma uragane de o forta inimaginabila, eruptii vulcanice si cutremure.

6. O emisfera fierbinte si una inghetata

Daca Pamantul s-ar opri brusc, o jumatate din planeta ar ramane indreptata spre soare. Aici, temperaturile ar fi extrem de ridicate si nu ar fi niciodata noapte. Cea de-a doua emisfera ar deveni un taram mereu inghetat si invaluit de bezna.

7. Campul magnetic al planetei ar disparea

Daca ar exista vreo specie care sa supravietuiasca tuturor calamitatilor de mai sus, probabil ca nimic n-ar rezista disparitiei campului magnetic. Campul magnetic exista in special datorita stratului extern al nucleului (care contine in mare parte fier) si rotatiei Pamantului in jurul propriei axe.

Daca aceasta rotatie n-ar mai exista, si campul magnetic ar disparea, estimeaza Sten Odenwald. Campul magnetic ne protejeaza de vanturile solare si de radiatii. Neoprite, aceste particule ar ucide toate organismele vii, cauzand sfarsitul lumii.

8. Luna ar cadea pe Pamant

Profesorul Vaughan Pratt, de la Universitatea Stanford, este de parere ca Luna si-ar incetini si ea miscarea, iar la final s-ar opri. Apoi, distanta dintre Luna si Pamant s-ar reduce gradual. In cateva milioane de ani, ea ar intra in coliziune cu Terra. Desigur, putem sta linistiti. Oricum n-ar mai fi nimeni in viata sa vata toate acestea.

Desi pare de domeniul SF, scenariul de mai sus nu este cu totul imposibil. Intr-adevar, Pamantul se roteste din ce in ce mai incet. In „tinerete”, Terra se rotea cu o viteza mult mai mare, iar o zi dura doar 6 ore. Conform calculelor NASA, lungimea unei zile creste cu 2,3 milisecunde la fiecare 100 de ani. Peste un miliard de ani, zilele vor fi mult mai lungi si este posibil ca planeta sa se opreasca la un moment dat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img