vineri, 29 martie, 2024

Cum era Barbu Ștefănescu Delavrancea în postura de academician

Distribuie:

Publicat:

Cum era Barbu Ștefănescu Delavrancea în postura de academician. Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român. A fost membru al Academiei Române și primar al Capitalei în anul 1899.

A rămas în literatură în mod special prin Hagi-Tudose și prin trilogia dramatică moldovenească.

Cum era Barbu Ștefănescu Delavrancea în postura de academician

Pe 12 mai 1913 a fost ales membru al Academiei Romane. Totul a venit ca o apreciere a întregii sale activităţi de prozator şi dramaturg.

În ședința festivă în fața plenului întrunit la 22 mai 1913, Delavrancea rostește discursul Din estetica poeziei populare, care va avea un ecou deosebit în lumea literară.

Presa timpului a reprodus ample fragmente, evidențiindu-se forța inedită a scriitorului de a argumenta întreaga complexitate a creației populare.

Mulțumind cu modestie membrilor înaltului for cultural, autorul dramei Apus de soare apreciază activitatea literară a altor colegi de generație:

„Dar sunt alții cu merite mai de seamă decât ale mele. Caragiale – cine ar fi crezut că ne va lăsa așa de curând – care a zugrăvit nepieritor tipurile lui, mai populare ca ale oricui altuia.

Vlahuță, care a turnat în bronz inspirațiunile lui de adevărat poet Coșbuc, care a desprins dintr-un ghers al poporului li s-ar potrivi așa de bine celebrul vers al bătrânului Corneille: «La valeur n’attend pas le nombre des années …»“

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img