vineri, 29 martie, 2024

Cum iti afecteaza sanatatea ceaiul verde si ceaiul negru

Distribuie:

Publicat:

Ceaiul verde este cunoascut pentru efectul de scadere a colesterolului “rau” si de crestere a celui “bun”. Previne trombozele, reduce glicemia si protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice. Consumul excesiv de ceai verde provoca insomnie, constipatie, indigestie si agitatie. De asemenea, poate fi o cauza a anemiei, studiile aratand ca ceaiul verde, dar si ceaiul negru blocheaza absorbtia fierului in organism.

De vina sunt taninurile, compusi care se gasesc din plin in ceaiul verde, cat si in cel negru. Cu toate ca au efecte benefice asupra corpului – sunt substante care au proprietati antiseptice importante, taninurile “fura” fierul din stomac inainte ca organismul tau sa aiba sansa de a-l absorbi. Pe de alta parte, acest efect poate fi benefic doar pacientilor cu hemocromatoza – o boala genetica care duce la acumularea excesiva a fierului in ficat, articulatii si creier. De asemenea, taninul se poate prinde de proteine si aminoacizi si le poate face indisponibile pentru organismul tau.

Cand trebuie baut ceaiul
Ceaiul verde si ceaiul negru pot reduce absorbtia de fier cu pana la 87%, de aceea nu il bea imediat inainte sau dupa ce ai mancat. Ar trebui sa astepti cel putin o ora dupa ce mananci. Acest lucru ii permite corpului tau sa absoarba fierul de care are nevoie inainte ca taninurile sa il blocheze. Poti foarte bine si sa bei ceaiul cu o ora inainte de masa. De asemenea, interactiunea dintre taninuri si fier poate fi atenuata daca adaugi lamaie in ceai.

Alte efecte negative
Efectele nocive ale consumului excesiv de ceai verde sau negru sunt cauzate si de continutul de cafeina dar si de prezenta aluminiului. In ceea ce priveste prezenta de aluminiu din ceaiul negru si verde, unele studii au relevat capacitatea mare a plantei Camellia sinensis – din frunzele careia se obtin cele doua tipuri de ceai – de a acumula aluminiu. In cazul tinerilor, dozele mari de aluminiu afecteaza dezvoltarea sistemului nervos si a scheletului, iar in cazul varstnicilor, aluminiul este legat de Alzheimer si dementa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img