vineri, 19 aprilie, 2024

Cum iti poti da seama ca ai guta

Distribuie:

Publicat:

Guta este o forma dureroasa de artrita care, in trecut, era considerata boala oamenilor bogati, care consumau foarte multa carne de vanat (bogata in purine).

In prezent, guta afecteaza multa lume, mai ales barbatii, si este asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Pe langa tratamentul medicamentos, in guta este foarte importanta respectarea unui regim alimentar. In ce consta dieta bolnavului de guta si de ce apare boala explica dr. Livia Nena, biolog cu specializare in nutritie.

Livia Nena: Se formeaza din cauza cristalelor de urati care, practic, se fixeaza la incheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violenta a degetului mare si inrosirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar si o dovada clinica ca exista problema de guta la persoana respectiva. Se intampla ca, in aceasta problema, proteinele sa nu mai fie metabolizate cum trebuie.

Deci este un dereglaj in metabolismul protidic. Proteinele nu mai sunt descompuse total si atunci acidul uric care rezulta nu mai este eliminat total din organism si se depune sub forma de cristale de urati. Aceste cristale de urati se pot depune la incheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezinta si o artrita, adica o inflamare a articulatiilor mici si se manifesta printr-o blocare a mobilitatii degetelor, insotita si de un edem al degetelor. Aceasta a fost o simpla prezentare a gutei, dar concluzia este ca in dieta persoanei cu guta nu se mai poate vorbi de proteine, decat de o cantitate extrem, extrem de mica, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdictiei in cazul gutei si atunci dieta va avea la baza celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.

In primul rand, nu se adauga deloc sare la alimente. Deci sarea este contraidicata. Sunt interzise alimentele care reprezinta organe (rinichi, ficat, creier), pestele gras (sardele, hering, scrumbie, ansoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vitel, carnea grasa, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau peste, untura, galbenusul de ou, smantana, frisca, untura, produsele lactate obtinute din lapte foarte gras. Sunt si legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele si concentratele de tomate, sfecla rosie, castravetii, telina, fasole alba, mazarea. De asemenea,interzise sunt si smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, painea alba, painea neagra si otetul. Bauturile alcoolice sunt, de asemenea, interzise si asta pentru ca deregleaza metabolismul hepatic. Este strict interzisa ciocolata, pentru ca este producatoare de urati, intensifica productia de acid uric.

Alimente permise: lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe. E permisa carne de vaca, gaina, pui slab, fara piele sau peste slab. E permis salaul, bibanul, 1-2 oua fierte pe saptamana. Sunt permise fainoasele, inclusiv mamaliga, supele in totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate. In concluzie, dieta bolnavului de guta este hipoproteica, normoglucidica si normolipidica. sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img