joi, 18 aprilie, 2024

Cum ne ajuta uleiul volatil de telina

Distribuie:

Publicat:

Telina este o planta bianuala, cultivata în toate regiunile cu clima temperata. Foarte bogata în saruri minerale, telina este numita si “viagra saracului”. Unicitatea gustului telinei este data de uleiul esential pe care îl contine si care face ca aceasta planta sa aiba multiple beneficii pentru sanatate. Uleiul volatil de telina se obtine prin antrenare cu abur si se face doar pe recolte de teline dupa al doilea an de vegetatie. Principalii producatori de ulei volatil de telina – lichid de culoare galben deschisa sau portocalie, cu un miros puternic, specific si proaspat, sunt: Franta, Olanda, Ungaria, India si Statele Unite ale Americii.

Potrivit recomandarilor scrise în cartea “Alimentatie sanatoasa” de dr. George Pamplona-Roger, telina este eficienta în caz de: hipertensiune, artrita, guta, pietre la rinichi, acidoza metabolica (excelent alcalinizant datorita continutului bogat în saruri minerale), diabet, psoriazis, edeme si altele. 80% din compozitia chimica a telinei sunt hidrocarburi monoterpenice: camfen, mircen, α si β – pinen, γ -terpinen etc.; dar si compusi terpenici oxigenati si de alta natura: dihidrocarveol, carvona, α-terpineol, eugenol, piperitona, 3 -butilftalida, ftalide (în cantitati mici, însa cu influenta mare asupra mirosului) si compusi sesquiterpenici: β-elemen, si β-selinen, santalol etc. telina contine multe saruri minerale, vitamine (C, B1, B2, etc.), este saraca în proteine si nu contine grasimi.

Telina este folosita cruda în salate sau în curele de slabit se foloseste zeama proaspata obtinuta prin stoarcerea în storcatorul de fructe si legume a 4 -5 tulpini de telina cu tot cu frunze si zeama de la o lamaie, astfel se obtine un pahar de suc de telina. telina, împreuna cu ceapa, usturoiul si patrunjelul, ca si condiment si ingredient de baza pentru prepararea supelor, a ciorbelor si a mancarurilor, sporind savoarea acestor preparate culinare. Uleiul de telina este folosit ca si condiment în cantitate maxima admisa de 0,005% pentru aromatizarea bauturilor alcoolice si nealcoolice si în condimente pentru supe (mix-uri de legume pentru ciorbe) si sosuri, în supele concentrate si alte produse alimentare existente în comert.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img