joi, 25 aprilie, 2024

Cum ne mentinem sanatatea postind ocazional

Distribuie:

Publicat:

In mod normal, organismul are capacitatea de a se detoxifica singur, insa o dieta bogata in carne si slaba in legume si fructe ingreuneaza aceasta functie fireasca a lui. Atunci cand exista un astfel de dezechilibru, reziduurile se acumuleaza in organism, putrezesc si devin surse ale bolilor ucigase precum cancerul. Tocmai de aceea postul, echivalentul unei diete bazate pe legume, fructe, seminte etc., este benefic pentru intreg organismul pentru ca are rolul de a-l detoxifica. Datorita efortului mai mic pe care organismul nostru il depune pentru a procesa mancarea ingerata in timpul postului, corpul incepe sa isi canalizeze energia inspre metabolism si sistemul imunitar, declansandu-se o procedura prin care proteinele pe care le produce ajuta la regenerarea sistemului.

Chiar mai mult decat postul obisnuit se pare ca ajuta postul negru. Revista Medical News Today, analizand un studiu care recomanda postirea periodica – definita in studiu ca o zi pe saptamana in care sa se bea doar apa – arata ca aceasta reduce riscul aparitiei diabetului printre persoanele cu risc mare pentru aceasta boala. In plus, nu doar ca oamenii observa imbunatatiri ale nivelului tensiunii si colesterolului, ci si in ce priveste sensibilitatea la insulina.

Un studiu condus de Dr. Valter Longo si colegii sai de la Universitatea  Californiei de Sud din Los Angeles, a aratat ca o perioada chiar mai lunga de post negru – de 2-4 zile – poate chiar “reinitializa” sistemul imunitar, celulele vechi fiind eliminate, concomitent cu regenerarea unora noi. S-a descoperit ca pacientii bolnavi de cancer, care au postit 3 zile inainte de chimioterapie, au fost protejati contra deteriorarii sistemului imunitar ce poate fi cauzata de tratament, aspect atribuit regenerarii celulelor imunitare.

Aceasi echipa a publicat un studiu in revista Cell Metabolism, aratand cum o dieta care sa mimeze postul a dus la regenerarea celulelor imunitare si a prelungit durata de viata a soarecilor. Testand dieta pe oameni – care au aderat la ea doar pentru 5 zile pe luna timp de 3 luni – au descoperit ca a redus o serie de factori de risc asociat imbatranirii, bolilor cardiovasculare, diabetului si cancerului. Dieta mimarii postirii este saraca in proteine si in grasimi nesanatoase si bogata in grasimi sanatoase, asa cum au conceput-o cercetatorii. Aceasta stimuleaza markerii legati de postire, precum nivelul scazut al glucozei si nivelul ridicat al corpilor cetonici.

sursa: clickpoftabuna.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img