joi, 25 aprilie, 2024

Cum recunosti un espresso perfect

Distribuie:

Publicat:

Astazi, cafeaua a devenit un ritual de dimineata raspandit in intreaga lume, fiind modul cel mai bun de  a-ti incepe ziua oriunde te-ai afla.

insa, pentru a putea incepe ziua cu dreptul, cafeaua trebuie sa fie exact asa cum trebuie, iar arta prepararii unui espresso perfect este, intr-adevar, o sarcina complexa. in aceste conditii, cum recunosti cafeaua ideala atunci cand o gusti? 

1. Locul este esential

intreaga experienta incepe atunci cand pasesti in cafeneaua aleasa de tine. Fie ca locul este unul intim, fie ca el iti pune la dispozitie un spatiu generos, acesta trebuie sa fie primitor si curat, iar barista trebuie sa fie prietenos: detaliile fac diferenta!

2. Ceasca perfecta

Ceasca are un rol important: este preferabil ca aceasta sa fie din ceramica alba si sa aiba forma unui trunchi de con, astfel incat sa permita spumei espresso-ului sa ramana ferma. Ea trebuie sa fie usoara, sa aiba un maner usor de tinut si o margine subtire.

Sfat suplimentar: ceasca de espresso trebuie sa aiba temperatura potrivita, adica in jur de 40°.

3. Dilema apei

in cafenelele italiene, de obicei, espresso-ul este servit alaturi de un pahar de apa. O greseala frecventa  este sa bei apa dupa ce ai baut cafeaua, cand, de fapt, aceasta se bea inainte, ca sa iti curete papilele gustative si sa iti permita sa savurezi la maximum gustul si aroma cafelei.

4. Opreste-te si miroase cafeaua

Este important sa mirosi cafeaua inainte de a o gusta, asa cum face un somelier inainte de a gusta vinul. Espresso-ul perfect ar trebui sa aiba un parfum intens, cu note florale si de ciocolata.

5. Crema perfecta

Modul de prezentare are, de asemenea, un rol important: spuma unui espresso perfect are culoarea intensa a alunei de padure, cu reflexii rosiatice; ea ar trebui sa aiba o grosime de 2-3 mm, reprezentand, in final, 10% din intreaga bautura.

Sfat suplimentar: „caimacul” ar trebui sa fie compact si de durata, astfel incat sa poata sustine bobitele de zahar la suprafata pret de cateva secunde.

6. Aroma

Odata ce ai luat prima gura de cafea, ar trebui sa poti distinge cateva arome diferite. Prima dintre acestea este parfumul prajirii, format in urma imbinarii aromelor pe parcursul procesului de prajire.

Aroma de flori si ciocolata: o cafea de calitate superioara iti ofera o aroma lenta, fructata, cu note florale si cu urme de ciocolata si vanilie.

Paine prajita: o nota de paine proaspat-coapta indica, de asemenea, un amestec de cafea de o excelenta calitate.

7. Gustul care te innebuneste

Gustul espresso-ului perfect ar trebui sa fie unul robust, echilibrat si catifelat. Proteinele, grasimile si zaharurile din boabele de cafea determina aceste caracteristici, iar secretul sta in macinarea cantitatii potrivite de fiecare data.

8. Gustul de dupa

Aroma espresso-ului trebuie sa fie persistenta si de durata. Gustul de dupa savurarea unui espresso ar trebui sa fie unul usor amarui, amintindu-ti totodata de notele de ciocolata si vanilie.

9. Fara zahar, fara lapte

Din dorinta de a nu schimba proprietatile organoleptice ale cafelei, impatimitii nu adauga lapte si zahar in espresso. Totul ar trebui sa fie o placere in savurarea unui espresso, astfel incat, daca asa preferati, sunt premise putin lapte sau zahar.

10. Exercitiul este cheia perfectiunii

Nu este usor sa recunosti cafeaua perfecta – necesita timp si multa experienta. Totusi, aceste sfaturi te vor ajuta sa savurezi aroma si placerea unui espresso autentic, asemenea unui italian adevarat!

sursa: one.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img