joi, 25 aprilie, 2024

Cum recunosti un narcisist

Distribuie:

Publicat:

Folosim, cu usurinta, pecetea de narcisist. In realitate, acest termen denumeste o boala deloc de neglijat. Persoanele cu aceasta afectiune au o imagine distorsionata asupra sinelui si sunt capabile sa-si faca mult rau emotional.

Cu totii cunoastem legenda tanarului Narcis, care a murit inecat dupa ce s-a indragostit de propriul chip. In spatele mitului se afla insa o boala serioasa, spun specialistii. „Persoana are o stima de sine exagerata, are o credinta de cele mai multe ori nejustificata ca este o persoana de importanta sau prin intermediul careia se realizeaza lucruri importante”, spune dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatrie, potrivit digi24.ro.

Deseori, narcisistii nu proceseaza corect informatia emotionala. Majoritatea nu au foarte multi prieteni. „Sau daca au, ajung la un moment dat sa-i alieneze, pentru ca sunt veritabile sugative emotionale. Ceea ce primesc ei in relatiile lor interpersonale gandesc si analizeaza ca este insuficient fata de meritul lor personal”, explica medicul. In medii controlate, precum penitenciarul, tulburarea de personalitate narcisica este usor de diagnosticat. Nu la fel stau lucrurile in mod obisnuit.

„Narcisistul este mult prea bun, mult prea sanatos, mult prea viguros sa ajunga vreodata la medic sau sa creada ca felul lui de-a fi este o sursa a problemelor”, spune Gabriel Diaconu. Narcisismul patologic este asociat frecvent cu agresivitatea, inclusiv violenta domestica, sau chiar cu crime. „Narcisismul malign este cel care face criminalul sa devina criminal in serie si sa nu se opreasca la o singura fapta de violenta”, adauga medicul. De tratament se ocupa specialistii in psihanaliza si psihoterapie. Se concentreaza pe felul in care pacientul interactioneaza cu lumea si capacitatea lui de adaptare, nu pe schimbarea personalitatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img