vineri, 29 martie, 2024

Cum sa ai o memorie performanta si dupa 30 de ani

Distribuie:

Publicat:

Capacitatea de memorare si cea de invatare se intretin prin exercitiu continuu. Specialistii recomanda jocuri precum rebus ori sudoku si multe lecturi. Creierul, precum corpul, este supus imbatranirii, insa deteriorarea lui poate fi incetinita cu vointa si exercitii. In felul acesta, la o varsta inaintata, cand unii fac eforturi uriase sa-si aminteasca unde si-au lasat ochelarii, altii pot avea memorie de elefant. 

"Persoanele care isi folosesc activ creierul au un declin mult mai lent decat cele care nu o fac. Problemele neurologice (accidente cerebrale, dementa, tumori), consumul de droguri, tulburarile psihice (socuri, traume, depresii cronice) duc la scaderea memoriei, temporar sau permanent", spune psihoteraputul Camelia Izsak, citata de evz.ro. Pentru mentinerea creierului in forma, psihoterapeutul recomanda exercitii de memorare, rebus si sudoku: "E bine sa invatam poezii, sa citim si sa facem corelatii intre ce citim si ce traim, sa gandim analizand lucrurile. Un creier folosit functioneaza mai bine si mai mult decat unul odihnit".

Secrete pentru a avea o memorie foarte buna

Specialistii sustin ca dieta noastra ar trebui sa contina o varietate de fructe si legume, de la verdeturi la rosii si fructe de padure. Desi nu exista un "fruct magic" pentru creier, antioxidantii, pe care ii gasim in majoritatea fructelor si legumelor, ajuta la contracararea efectelor negative ale radicalilor liberi la nivel celular. Somnul este un element extrem de important pentru performanta cognitiva si in special pentru memorie. O persoana adulta trebuie sa doarma aproximativ opt ore pe noapte. Astfel, nivelul hormonilor stresului din organism scade si intregul corp se reface si se relaxeaza. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului.

Creierul trebuie sa fie antrenat permanent, pentru a face fata provocarilor cotidiene. Studiile au aratat ca si creierul are nevoie de exercitii la fel de mult ca si muschii, de exemplu. Antrenamentele pentru creier nu sunt numai necesare, dar de cele mai multe ori sunt si placute.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img