vineri, 19 aprilie, 2024

Cum sa faci castraveti murati in saramura cu 12 condimente ca in satul Viscri

Distribuie:

Publicat:

Castraveti murati in saramura este o reteta preparata de gospodinele sasoaice din satul Viscri care prefera mai mult muraturile conservate in saramura decat in otet. Chiar daca folosesc cateodata si otetul, acesta este preparat in casa, din mere din gradina proprie.

“Se aleg castraveti de marime potrivita, se spala cu apa rece apoi se pun intr-un vas cu apa rece peste care se presara aproximativ o mana de sare, si se lasa 24 de ore. Se arunca apoi zeama lasata si se aseaza in borcan pentru iarna. Din gradina aduc cateva frunze de visin, frunze de telina, un morcov sau mai multi, dupa cate borcane avem cu castraveti, un strugure- doi necopti, hrean proaspat, usturoi, cimbru, marar, un mar, patrunjel radacina, foi de dafin si piper. Toate se pun in borcan printre castraveti, iar deasupra crengute de cimbru si marar.

Se incalzeste apoi apa, care nu se fierbe, doar se incalzeste, iar la un litru de apa pun doua linguri de sare si o lingura de zahar. Torn compozitia in borcane care se lasa descoperite, fara capac sau celofan, 10 zile, timp in care, in fiecare zi se arunca spuma care se face deasupra castravetilor, in urma fermentatiei. Dupa 10 zile, cand compozitia se limpezeste, borcanele se leaga la gura si se pastreaza fara probleme chiar si doi ani”, a precizat, pentru Agerpres, Caroline Fernolend.

In cazul in care se pune otet in loc de apa, in compozitie se pun doua linguri de zahar si una de sare, foi de dafin si piper, iar deasupra borcanului fire de hrean, fara alte condimente. Retetele sunt valabile si in cazul in care punem gogonele la murat, in loc de castraveti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img