marți, 23 aprilie, 2024

Cum sa gatesti corect pestele

Distribuie:

Publicat:

Cele mai populare metode de gatit pestele sunt la cuptor, la gratar, prajit, la aburi sau posat. Pe masura ce devenim mai aventurosi in alegerea alimentelor pe care le consumam, influentele bucatariilor exotice sau straine incep sa apara si in restaurante si propriile bucatarii, aducand cu ele metode si stiluri noi de gatit. 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti atunci cand gatesti pestele, indiferent de metoda pe care o alegi, este ca aceasta carne este extrem de delicata si necesita foarte putin timp de gatire. Este usor sa gatesti prea mult pestele, acest lucru distrugandu-i aroma si uscand carnea. Unii bucatari prefera sa gateasca pestele pana cand este aproape gata, sa scoata vasul in care este gatit de la caldura si sa il lase sa stea deoparte pentru cateva minute. Desi pestele va fi indepartat de sursa de caldura, acesta va continua sa se gateasca pentru o perioada scurta de timp.

Retine si ca pestele nu ar trebui supus unor temperaturi foarte ridicate pentru prea mult timp. Este intotdeauna preferabil sa gatesti pestele la o temperatura mai scazuta ori de cate ori este posibil. Cand gatesti pestele, adesea cea mai buna cale este si cea mai simpla, astfel incat aroma si textura sa fie pastrate. Prin urmare, nu ar trebui sa complici lucrurile cand gatesti pestele. De obicei, cateva ierburi sau condimente sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a scoate in evidenta aroma pestelui.

Este un preparat util persoanelor care lucreaza foarte mult sau care nu au foarte mult timp sa gateasca. Gatirea pestelui este rapida, simpla si sanatoasa. in plus, datorita gamei variate de specii disponibile, impreuna cu numeroasele modalitati de preparare, nu exista nicio scuza pentru faptul ca nu mananci peste de mai multe ori pe saptamana.

Pentru prepararea pestilor grasi, cum ar fi tonul sau somonul, se recomanda utilizarea metodelor de gatit care nu implica grasime, deoarece acest tip de peste contine deja propria grasime. Prin prajirea tonului, de exemplu, ai ajunge sa ai un preparat final prea gras si cu un gust mai degraba neplacut. Gateste pestii grasi la gratar sau la cuptor pentru rezultate optime.

in ceea ce priveste soiurile mai slabe de pesti, cum ar fi codul, alege o metoda de gatit care pastreaza sau stimuleaza umezeala. Daca preferi sa gatesti la cuptor aceste tipuri de peste, este mai bine sa o faci intr-un sos sau un lichid. Cele mai potrivite metode de gatit pestele slab sunt la aburi sau la cuptor in sos.

Un alt sfat atunci cand pregatesti pestele este sa limitezi cantitatea de arome puternice si condimente, mai ales daca gatesti un peste cu o aroma mai delicata. Cu cat aroma naturala a pestelui este mai bogata, cu atat condimentul poate fi mai puternic, deoarece gustul natural al pestelui nu va disparea sau nu va fi ascuns. De asemenea, pestele are o textura delicata, care are nevoie de o tehnica atenta de gatire, astfel incat sa nu fie modificata structura sa. Odata ce pestele este gatit, carnea va deveni opaca. Pentru a gati daca este gatit, poti introduce un cutit subtire sau o furculita in cea mai groasa parte. Carnea ar trebui sa fie aproape opaca si acolo si ar trebui sa se sfarame usor. sursa: eva.ro
S.L.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img