joi, 28 martie, 2024

Cum sa nu te lasi imbolnavit de hainele noi

Distribuie:

Publicat:

Sunt foarte mari sanse ca tricoul sau fusta pe care abia le-ai cumparat din magazin sa nu fie noi, curate si inmiresmate. Se mai pune praful pe ele, se mai sifoneaza, se mai imbacsesc. E de inteles, stau multa vreme pe umerase, pe rafturi, in cutii. Pana la urma, nu e datoria magazinului sa spele produsele inainte de a le vinde. Asta trebuie sa faci tu, acasa. E posibil sa nu stii ce micro-organisme zac in hainele expuse prin magazine. Te informeaza jurnalistii de la Good Morning America, care au rugat un expert in microbiologie sa testeze diferite haine luate de prin magazine (bluze, jachete, pantaloni, lenjerie intima etc.). Secretii vaginale, germeni fecali, saliva si mucozitati – la asta te expui cand probezi o haina!

Nu te-ai gandit niciodata, dar e logic. O haina sta in magazin (pe rafturi, in depozit, pe umerase) zile sau saptamani in sir, perioada in care e probata si ras-probata. Pana ajungi sa o incerci si tu, e deja imbibata cu transpiratia, parfumul si eventualii microbi ai fiecarei persoane care a probat-o inaintea ta. Nu-i asa ca gandul asta iti cam strica pofta de shopping? Dar nu e chiar asa de grav – specialistii sustin ca e putin probabil sa te imbolnavesti din cauza ca ai probat o haina murdara, dar nu imposibil. „Oamenii cred ca nu se pot infecta pentru ca hainele din magazin sunt uscate si par curate, noi. Ei nu realizeaza ca ele au intrat in contact cu corpul altor persoane, potential purtatoare de microbi”, avertizeaza dr. Phillip Tierno, profesor de microbiologie si imunologie la Universitatea New York. In cel mai rau caz, te poti poti trezi cu iritatii, eczeme sau… diaree.

Chiar daca probabilitatea de imbolnavire este mica, e bine sa te pui la adapost de orice pericol. Prin urmare, nu proba niciodata haine direct pe piele! Nu poti sa stii cine si de cate ori a mai probat bluza, pantalonii sau costumul de baie respectiv. Mai ales ca, in magazinele de la noi, nebunia este maxima: clienti cu duiumul, proband non-stop, gramezi de haine aruncate pe rafturi si umerase, care ajung pe jos ori sunt patate cu rujuri si fond de ten, vanzatori prea putini sau prea indiferenti ca sa schimbe exemplarele care se murdaresc cu altele curate.

Apoi, dupa ce ai probat si cumparat o haina, spal-o! Mai ales daca e vorba de lenjerie intima, costum de baie, maiou, prosoape, dresuri si alte articole care se poarta direct pe piele. Tu le iei din magazin impachetate frumos in pungi si cutiute, dar nu poti stii cum au ajuns acolo. Poate au fost probate de zeci de ori, sau poate au fost cumparate si returnate, apoi puse din nou la vanzare. Nu te increde in nimic, decat in ceea ce faci (speli) cu mana ta. Si foloseste-te de postura ta de client: ai dreptul sa le ceri vanzatorilor sa-ti dea pentru probat un exemplar care nu e murdar sau deteriorat in niciun fel, la fel cum ai dreptul sa pleci din magazin cu un produs neprobat, nu cu cel care a stat pe umeras, la dispozitia sutelor de clienti zilnici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img