vineri, 29 martie, 2024

Cum sa te protejezi de radiatiile telefoanelor mobile

Distribuie:

Publicat:

In Romania si in alte tari din Uniunea Europeana, limita maxima admisa de radiatii pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de tesut, valoare exprimata de obicei sub forma SAR 2.0. Toate dispozitivele mobile care se vand pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa se incadreze in aceasta limita.

Telefoanele care se vand in Statele Unite ale Americii trebuie sa emita maximum 1,6W/kg per 1 g de tesut. China inca nu are o reglementare pentru nivelul de radiatii emise de dispozitivele mobile, insa este luata in considerare implementarea unei limite similare cu cea din Europa de 2.0W/kg per 10 g de tesut.

Anumiti producatori ofera acces la aceste valori direct pe telefonul mobil intr-un meniu secret. Acesta poate fi accesat apeland *#07# in aplicatia de telefon. Anumite modele vor oferi informatii detaliate, sau link-uri care duc pe site-ul companiei, unde pot fi gasite aceste informatii, altele vor afisa doar certificarile pe care modelul respectiv le-a primit de la diverse autoritati din lume (FCC in SUA, CE in Europa, MCMC in Malaezia, etc.).

Daca telefonul nu se vinde in mod oficial pe teritoriul Europei, exista posibilitatea ca acesta sa nu fie conform reglementarilor si ar putea emite mai radiatii peste limite, ducand la riscuri mai mari in utilizare. Acest lucru este valabil in special pentru dispozitivele vandute exclusiv in China, sau in alte tari care nu impun astfel de limite. Desigur, foarte putine modele, chiar si fara certificari, depasesc limitele din SUA sau Europa. Cum sa te protejezi de radiatiile unui telefon?

1. Foloseste casti pentru a vorbi la telefon. Valoarea SAR este masurata atunci cand dispozitivul initiaza un apel de voce, la nivelul urechii utilizatorului. Astfel, cea mai simpla metoda pentru a nu te expune la radiatiile unui telefon este sa nu vorbesti cu el la ureche. Poti folosi o pereche de casti cu fir pentru a reduce semnificativ nivelul de radiatii la care te expui, multe dintre smartphone-urile din zilele noastre fiind livrate cu o astfel de pereche de casti in pachet.

De asemenea, poti folosi functia „speaker”, vocea interlocutorului fiind redata prin intermediul difuzoarelor telefonului, insa aceasta transforma discutia dintr-una privata intr-una publica. Utilizarea unei boxe wireless este de asemenea o solutie similara.

Castile wireless ar trebui sa reduca nivelul de radiatii la care utilizatorul este expus, insa si acestea emit la randul lor radiatii, intrucat folosesc standardul Bluetooth, care functioneaza tot pe baza de unde radio, asemeni antenei GSM. Desigur, nivelul de radiatii emis de o pereche de casti wireless este mult mai mic.

2. Nu vorbi la telefon atunci cand ai semnal slab, sau in spatii inchise. Probabil ca ati observat ca utilizarea unui smartphone intr-o zona cu semnal slab scade semnificativ autonomia fata de utilizarea lui intr-o zona cu acoperire buna. Acest lucru se datoreaza faptului ca telefonul amplifica puterea antenei pentru a putea prinde un semnal cat mai bun pentru a asigura o conexiune fara intreruperi in cazul unui apel sau pentru o conexiune la internet.

Poti evita sa folosesti telefonul in astfel de situatii, nivelul de radiatii emis de telefon fiind semnificativ mai mare. In lifturi, in subsoluri si alte zone bine ecranate de pereti de ciment, semnalul este de obicei foarte slab. Cei care locuiesc intr-o zona cu acoperire slaba pot sa isi instaleze acasa amplificatoare se semnal GSM, pentru a asigura o conexiune mai buna catre celulele telecom.

De asemenea, utilizarea telefonului in vehicule ar putea fi mai periculoasa din cauza materialelor metalice din jur, care reflecta radiatiile catre interior. Este valabil atat pentru vorbitul la telefon in masina, tren sau autobuz, cat si in avion inainte de decolare sau dupa aterizare. Lasarea antenelor telefonului pornite in zbor poate expune si alte persoane din jur la radiatii. Daca aveti posibilitatea, folositi un telefon cu fir atunci cand aveti aceasta optiune.

3. Nu purta telefonul in buzunar. Acest sfat se adreseaza exclusiv celor care obisnuiesc sa poarte telefonul mobil in buzunarul de la pantaloni. Exista studii care au gasit legaturi intre radiatia emisa de telefoanele mobile si deteriorarea calitatii spermei si ovarelor. Expunerea pe perioade lungi ar putea accelera infertilitatea. In cazul in care aveti posibilitatea, purtati telefonul intr-un ghiozdan, o geanta sau in mana si pozitionati intotdeauna telefonul pe masa, pentru a va proteja mai bine de radiatii.

4. Reduceti timpul de vorbit la telefon. O alta solutie relativ simpla este limitarea convorbirilor telefonice in toate situatiile. In cazul in care aveti optiunea, incercati sa dati mai multe mesaje text prin intermediul serviciilor SMS sau aplicatiilor de chat.

5. Opriti telefonul noaptea. Aceasta este o solutie extrema, insa ar putea sa ajute in cazul celor care au probleme cu somnul. Radiatiile telefoanelor pot afecta calitatea somnului, iar oprirea acestuia va scadea nivelul de radiatii la care va expuneti in timpul somnului. Daca va bazati pe telefon pentru functia de alarma, puteti pune telefonul in mod avion, functie care opreste toate antenele. Anumite modele de smartphone-uri se pornesc automat pentru a activa alarma, chiar daca sunt oprite.

Nu putem sa ne protejam complet de radiatiile dispozitivelor mobile in zilele noastre. Primul pas este alegerea unui smartphone care emite radiatii cu mult sub limitele legale admise, iar apoi putem folosi metodele de mai sus pentru a limita expunerea la acestea. sursa: go4it.ro
A.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img