vineri, 29 martie, 2024

Cum sa verificati cat de proaspete sunt ouale, carnea si laptele?

Distribuie:

Publicat:

De cele mai multe ori, termenul de valabilitate inscris pe ambalajul alimentelor este mai mic decat cel real, insa alimentele se pot strica si mai repede daca nu au fost pastrate si ambalate in conditii optime.

Carnea

Carnea in carcasa rezista una-doua zile dupa data de expirare de pe ambalaj, dar evitati sa consumati semipreparate din carne daca au depasit data de valabilitate, chiar daca “arata bine”. Conservantii pot masca cu succes “miezul” stricat. Odata scoasa din aceasta carcasa, carnea nu rezista mai mult de doua zile si, chiar si asa, trebuie gatita bine la foc “tare”.

“Carnea proaspata nu trebuie sa aiba un miros intepator, sangele trebuie sa fie rosu deschis, iar la pipait trebuie sa fie umeda, nu lipicioasa. Atunci cand capata o culoare maronie este stricata”, explica medicul Eduard Adamescu, nutritionist la Cabinetul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Calea Mosilor” din Bucuresti, potrivit doctorulzilei.ro.

La carne tocata aceste semne sunt mai putin vizibile, fiind un amestec de slanina, zgarciuri si, intr-o proportie mai mica, de carne macra. De aceea, nu trebuie pastrata in frigider mai mult de o zi. Aceleasi reguli se aplica si la mici. Insa, “micii care se umfla atunci cand sunt pusi pe gratar si au un miros puternic de amoniac nu sunt stricati. Amoniacul este un ingredient indispensabil, menit sa tina bacteriile la distanta”, explica medicul.

Pestele

Atunci cand cumparati peste proaspat verificati sa aiba ochii limpezi, ridicati branhiile si verificati sa fie roz, nu maronii. “Daca pestele este proaspat, solzii se vor curata destul de greu. Atunci cand iei pestele in mana nu trebuie sa ramana solzi”, subliniaza medicul. Pestele proaspat are un termen de valabilitate mai scurt. Trebuie consumat in ziua in care l-ati cumparat si poate fi tinut in frigider nu mai mult de o zi daca este bine sarat. Pestele file in carcasa are un termen de valabilitate mai mare.

Iaurtul si laptele

Iaurtul era folosit in trecut pentru conservarea carnii, pentru a impiedica inmultirea bacteriilor. Daca iaurtul nu este desfacut, rezista si doua-trei zile peste data de expirare inscrisa pe ambalaj, insa, odata ce l-ati deschis, trebuie consumat in aceeasi zi.

Laptele rezista cateva zile dupa data de valabilitate daca este tinut in frigider la mai putin de 5 grade Celsius. Atat timp cat nu si-a schimbat culoarea si nu are un miros intepator este sigur pentru consum. Daca se descompune si devine branzos, inseamna ca este stricat. Trebuie consumat in aceeasi zi in care este deschis.

Pe de alta parte, in cazul branzei ambalate termenul de valabilitate este mai mare decat in cazul celei proaspete. Pastrata la frigider, rezista si o luna de la deschidere. Branza prospata, moale, expira in cinci-sase zile, pana cand prinde crusta de mucegai.

Ouale

Ouale mai vechi de trei saptamani pot fi suspecte de salmonella si alte bacterii periculoase pentru sanatatea celor care le consuma. Pentru a le testa prospetimea, puteti face urmatorul experiment: scufundati oul intr-un pahar cu apa.

Daca “se duce la fund”, inseamna ca este bun de consum, daca pluteste, este stricat, pentru ca apa si continutul incep sa se evapore. In plus, un ou stricat are un miros puternic de sulf.

In schimb, alimentele uscate precum orezul, sarea, faina si pastele rezista zeci de ani, atat timp cat sunt tinute intr-un recipient curat, inchis ermetic si la loc racoros. Pastrate in spatii umede, si aceste alimente incep sa se deterioreze in doi-trei ani. Pastele devin “laptoase” si isi schimba culoarea, insa nu pun in pericol sanatatea nici atunci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img