joi, 25 aprilie, 2024

Cum scria Nicolae Ceausescu? Cate greseli gramaticale facea „Tovarasul” intr-o propozitie?

Distribuie:

Publicat:

Nicolae Ceausescu a fost omul care a marcat pentru totdeauna istora tarii noastre. Acesta a condus Romania din 29 aprilie 1974 si pana in 22 decembrie 1989. Ceausescu a fost si Secretar General al PCR din anul 1965 si pana in anul 1989, cand a fost executat alaturi de sotia sa.

Cu toate ca Nicolae Ceausescu studiase doar patru clase la scoala din satul sau natal, Scornicesti, acesta avea un scris destul de ingrijit. Dovada sta un document redactat in anul 1936. Din pacate, cu gramatica, adolescentul Ceausescu era la pamant.

Relatia micutului Nicolae Ceausescu cu scoala nu a fost una de lunga durata. Acesta a studiat patru clase la scoala din satul sau natal, Scornicesti. In acele vremuri, invatatorul din Scornicesti preda intr-o sala cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceausescu nu a avut carti si de cele mai multe ori mergea la scoala descult.

S-a spus despre Ceausescu ca era analfabet. Nu toata lumea stie ca acesta avea un scris destul de ingrijit, in ciuda faptului ca facea extrem de multe greseli de ordin gramatical. In anul 1936, pe cand avea doar 18 ani, Nicolae Ceausescu a dat o declaratie de mana. Acesta era acuzat de gasirea unor brosuri bolsevice si alte manifeste ce instigau la revolta in casa patronului sau, Vladimir Tarnowski.

Declaratia din ianuarie 1936 a lui Nicolae Ceausescu este singurul document scris cu mana lui pana pe data de 23 august 1944. In celelalte cazuri, doar a semnat. Sunt destul de multe cuvinte scrie anapoda, asa cum este verbul „a esi” in loc de „a iesi”, „mam” in loc de „m-am” sau „”neam” in loc de „ne-am”. Exista propozitii si cu patru greseli gramaticale. Totusi, in ciuda acestui aspect, tanarul Ceausescu avea un scris destul lizibil si fara prea multe mazgalituri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img