sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum se manifesta dependenta de carbohidrati. Dr. Oz te invata ce sa faci pentru a scapa de ea intr-o luna

Distribuie:

Publicat:

Carbohidratii nesanatosi, mai ales produsele care contin faina alba, pot da dependenta la fel ca un drog. Mancam zilnic: amidon pur, rafinat, din paine, placinte, cartofi prajiti si chipsuri de cartofi. Potrivit studiilor, carbohidratii si cocaina au acelasi efect in centrul placerii din creier, astfel spus creeaza aceeasi dependenta. Asemenea oricarei alte dependente nu ne mai satisfac dozele mici si avem nevoie de tot mai multi carbohidrati sa ne simtim satisfacuti.

“Carbohidratii elibereaza serotonina in creier (substanta chimica a fericirii), insa si a starii de pace, e o substanta sedativ. Cand mananci multi carbohidrati intri in coma alimentara, fiindca au un efect de sedativ. Nu e vorba de carbohidrati in general, ci mai ales de cei foarte procesati”, a spus dr. Mike Dow, psihoterapeut si specialist in dependente, invitat in emisiunea dr. Oz.

Din nefericire, carbohidratii sunt principala cauza a epidemiei de obezitate si diabet din SUA. Dezintoxicarea poate fi de nesuportat: dureri de cap, toane, anxietate, depresie.

Semnele dependentei de carbohidrati
1. Trebuie sa consumi carbohidrati dimineata.
2. Nu te poti abtine. Cand ai nevoie de ceva pentru a-ti acoperi o nevoie emotionala si a te simti linistit cand esti stresat, unii apeleaza la alcool, altii la carbohidrati.
3. Ai simptome ale dezintoxicarii daca nu consumi asa ceva in 48 de ore: dureri de cap (mai ales in primele 24 de ore ale renuntarii), iritabilitate (ceea ce va fi observat si de catre toti cei din jurul tau), anxietate, probleme cu somnul sau indeplinirea sarcinilor zilnice.

Dependenta de carbohidrati poate provoca si probleme de imunitate si boli de inima.

Planul de 28 de zile pentru a scapa de dependenta
Impreuna cu dr. Dow, dr. Oz a pregatit un plan de dezintoxicare Dr. Dow sustine ca cheia acestui plan e sa nu dati inapoi. Te vei simti iritabil, iar asta te va face sa renunti.

Saptamana 1
Nu elimina carbohidratii, ci adauga alimente care iti vor domoli pofta de carbohidrati. Oricand tratam o dependenta mai degraba adaugam ceva in viata noastra, decat sa eliminam. Iata niste cai sanatoase de a elibera serotonina in creier: adaugati paste integrale, orez brun, quinoa si alte cereale integrale.

Acesta elibereaza serotonina in creier, ne mentin satui mai mult timp si timp de cateva ore nu ne mai gandim la mancare. Fructele ne dau si ele serotonina sustenabila; pielita contine fibre (care ne tin satui mai mult timp).

Saptamana 2
Redu consumul la doua portii de carbohidrati pe zi. Carbohidratii acestia sunt cat doi pumni de paine, de atat e nevoie. Cautati-va un sprijin in cei dragi. Oamenii tanjesc dupa sprijin, relatii, iubire; mancarea le inlocuieste. Daca aveti sprijin si deveniti responsabili, atunci nu veti mai manca fiindca va lipseste ceva in viata emotionala.

Saptamana 3
Redu carbohidratii la o singura portie pe zi (cat un pumn/ zi). “Marea problema e cum sa tratam declansatorii cu care multe persoane se confrunta. Aveti nevoie in aceasta etapa de alte lucruri care sa va faca sa va simtiti bine. Cei mai comuni doi declansatori ai mancatului emotional sunt: stresul si singuratatea”, completeaza dr. Dow.

Trebuie sa gasitit activitati non-alimentare care va cresc nivelul de serotonina: faceti o baie cu spuma, cititi ceva placut. In cazul singuratatii, puneti mana pe telefon, sunati pe cineva, trimiteti-i un mesaj cuiva apropiat. Facand asta, nu veti mai pofti asa de tare la pizza sau la paste.

Saptamana 4
Renuntam efectiv la carbohidratii nesanatosi. Puteti manca din cei sanatosi, insa nu mai puteti consuma carbohidratii nesanatosi de care erati dependenti pana acum. Acesta e secretul: inlocuiti hormonii pe care inainte ii luati din carbohidrati cu activitati care promoveaza alt tip de hormoni de care creierul are nevoie.

Oxitocina este un astfel de hormon; faceti dragoste mai des si ramaneti imbratisati dupa. Oxitocina e hormonul starii de bine, care ne calmeaza. Daca nu aveti un partener, studiile arata ca si imbratisarea cu un animal de casa poate avea acelasi efect.

Un alt sfat este sa mergeti afara si sa stati 20 de minute la soare pentru un aport de vitamina D; astfel, nivelul de serotonina creste intr-un fel sanatos. Serotonina si somnul merg mana in mana: dormiti intre 7-9 ore pe noapte; daca nu dormiti atat, corpul va elimina un hormon ce va va face sa tanjiti dupa carbohidratii nesanatosi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img