joi, 28 martie, 2024

Cum se prepara cea mai puternica bautura terapeutica din Rusia si ce efecte benefice are pentru sanatatea noastra

Distribuie:

Publicat:

Cvasul, la fel ca si vodka, este o bautura emblematica pentru rusi… Desi are o istorie foarte lunga, aceasta reteta traditionala nu si-a pierdut popularitatea. Ce este, de fapt, cvasul? O bautura fermetata, probiotica, preparata din diferite tipuri de paine (secara, grau, orz) sau din diferite tipuri de fructe (mere, pere, lamai, afine, mure, zmeura, coacaze). Este considerata de rusi un panaceu universal, un elixir, datorita valorii sale terapeutice extraordinare.

A reprezentat un remediu antibacterian salvator pentru bolnavii de febra tifoida in timpul Primului Razboi Mondial, un aliment hranitor pentru perioada cumplita de foamete, un tonic extraordinar in iernile geroase sau verile caniculare. Cvasul era consumat in loc de apa, atat in spitale, cat si pe front, unde soldatii il considerau intaritor si energizant.

Cum se prepara? Ingrediente: – Cinci felii de paine de secara sau neagra (sau fructe, conform celor descrise mai sus); – O suta grame stafide; – O lingura si jumatate de drojdie uscata (sau doua cuburi de drojdie de bere, proaspata); – Doua cani de zahar sau miere; – Cinci litri de apa.

Mod de preparare!: – Se pune apa la fiert. – Pana fierbe apa, se prajesc feliile de paine. – Cand apa incepe sa fiarba, se ia vasul de pe foc si se adauga painea si stafidele. – Se pune capacul si se lasa la infuzat peste noapte (cel putin opt ore). – A doua zi, se scot bucatile de paine si se arunca. – Intr-un bol separat, se amesteca bine drojdia cu zaharul sau mierea si se adauga in vasul cu apa. – Se pune capacul si se lasa la fermentat inca sase ore, timp in care se amesteca din ora in ora. – Dupa acest interval, se strecoara printr-o bucata de tifon si se pune in sticle curate. – Se pun sticlele in frigider si se lasa 24 de ore. Dupa acest interval. Cvasul este bun de baut. – Se pastreaza la frigider. De retinut! Desi dupa standardele rusesti contine foarte putin alcool, cvasul este, totusi, o bautura alcoolica. De asemenea, se mai poate prepara din morcovi cu ghimbir sau sfecla cu sare, in loc de zahar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img