miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum se transmite tuberculoza, boala care mananca plamanii

Distribuie:

Publicat:

Tuberculoza (TBC) este o boala contagioasa, potential fatala, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este in principal o infectie a plamanilor. Este cauzata de un microorganism bacterian, bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis. In comparatie cu alte boli cauzate de un singur agent infectios, tuberculoza este al doilea cel mai mare criminal la nivel global. 

Tuberculoza este cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Infectia se raspandeste prin calea aeriana. Acest tip de transmisie inseamna ca, atunci cand un pacient cu tuberculoza expira, tuseste sau stranuta, picaturi mici de lichid care contin bacili tuberculari sunt eliberati in aer. Aceasti bacalici poate fi luati in pasajele nazale si plamanii unei persoane sensibile din apropiere. Dupa inhalare, bacilii tuberculari pot ajunge la saculetele mici de respiratie din plamani (alveolele), unde sunt preluate de celule numite macrofage. Bacilii se inmultesc in aceste celule si apoi se raspandesc prin vasele limfatice catre ganglionii limfatici din apropiere. Uneori bacilii se deplaseaza prin vasele de sange catre organe indepartate. 

Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice (1 – 5 µm in diametru), asa-numitii "nuclei de picatura". Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc. Dimensiunile lor sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in mod normal in spatiul oricarei incaperi ii mentine suspendati in aer timp indelungat. Nucleii de picatura sunt suficient de mici pentru ca cei 2 – 3 bacili pe care ii contin sa ajunga in alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Pacientii cu tuberculoza pulmonara (TBC) pot genera si particule mai mari, dar acestea nu au importanta in transmiterea bolii, deoarece nu raman suspendate mult timp si chiar daca sunt inhalate de alte persoane, nu ajung in plamani. In cazul persoanelor sanatoase, reactia de aparare imunitara poate impiedica multiplicarea bacililor si aparitia bolii. H.J.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img