vineri, 29 martie, 2024

Cum stii daca iti lipseste vitamina D

Distribuie:

Publicat:

Lipsa de vitamina D este o problema globala de sanatate, cu care se confrunta in jur de 85% din populatie. Mai grav este faptul ca deficienta de vitamina D ramane mult subdiagnosticata in societatea moderna si foarte multi oameni sufera din cauza bolilor generate de aceasta. Printre problemele de sanatate aflate in legatura cu lipsa vitaminei D se numara bolile autoimune, bolile cardiovasculare, depresia, bolile degenerative, osteoporoza – la varstnici, rahitismul – la copii, predispozitia la infectii.

Persoanele care nu se expun la soare, cele care isi petrec cea mai mare parte din timp in spatii inchise, in birouri, varstnicii, dar si copiii au cel mai mare risc de a prezenta deficienta de vitamina D. Vitamina D exista in doua forme: D2 (ergocalciferol), care se poate obtine din ciuperci si drojdie de bere, si D3 (colecalciferol), care se poate obtine prin consumul de peste, oua, lactate. Dar sursa primara de vitamina D3 o reprezinta sinteza acesteia in piele sub influenta expunerii la razele soarelui (UV). Aceasta asigura cam 80-90% din rezervele de vitamina D din corp. Doza zilnica recomandata de vitamina D este intre 400 si 800 UI, dar majoritatea expertilor sustin ca, in general, din alimentatie si expunerea la soare nu reusim sa acoperim necesarul organismului. Principalele semne care indica lipsa de vitamina D:

1. Slabiciunea sistemului imunitar, raceli si gripe. Practic, daca micutul raceste foarte des si dureaza ceva timp ca boala sa-i treaca, are nevoie de mai multa vitamina D.

2. Oboseala. Corpurile noastre si mai ales ale copilasilor, au nevoie de suficienta vitamina D pentru a produce energie. Daca cei mici se simt tot mai des obositi, este posibil sa aiba deficit de vitamina D.

3. Slabiciune musculara. Muschii scheletici contin receptori pentru vitamina D, care ii ajuta sa functioneze optim. Fara suficienta vitamina D, slabiciunea musculara este comuna.

4. Boala autoimuna. Cercetarile arata acum ca vitamina D interactioneaza cu genele asociate cu scleroza multipla, artrita, diabetul zaharat tip 1, precum si alte boli autoimune.

5. Oase rupte. Deficienta de vitamina D este asociata cu pierderea densitatii osoase, precum si imbatranirii nesanatoase a oaselor deja formate, ceea ce le face mai fragile.

6. Astm. Atacul de astm la copii, intr-un studiu japonez, a fost redus prin administrarea a 1200 UI de vitamina D zilnic.

7. Boli ale inimii. Femeile cu un nivel scazut de vitamina D au sanse de 67% mai mari sa sufere de hipertensiune arteriala!

8. Diabet. Intr-un studiu efectuat in Finlanda, s-au urmarit timp de 31 de ani, 10.366 copii, care au primit zilnic 2000 unitati internationale (UI) de vitamina D3, inca din prima lor zi de viata. A rezultat ca riscul de diabet zaharat de tip 1 a fost redus cu 80 la suta.

9. Cancer. Crestere cancerului a fost dovedit stiintific a fi redus cu pana la 75% atunci cand pacientii au primit supliment cu vitamina D.

10. Depresie si anxietate. Creierele noastre au receptori pentru vitamina D, care necesita prezenta acesteia pentru a functiona corect. Fara doza zilnica necesara de vitamina D, chimia creierului nostru nu poate functiona optim. In cazul in care unul sau mai multe dintre aceste semne va suna familiar, tu si copiii tai puteti avea deficit de vitamina D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img