vineri, 29 martie, 2024

Cum te poate ajuta un pahar cu apa sa renunti la fumat

Distribuie:

Publicat:

In Romania se fumeaza zilnic peste cinci milioane de pachete de tigari. Pe langa dependenta fizica, de nicotina, fumatorii sunt dependenti si psihic de tigara. Tigarile sunt percepute ca un fel de refugiu. De aceea gesturile si ritualurile asociate fumatului sunt foarte greu de lasat in urma. Exista insa cateva trucuri care te pot ajuta.

Un fumator incearca de opt pana la 11 ori sa se lase de fumat, pana cand reuseste. De aceea, pentru foarte multi fumatori, psihoterapia este esentiala in drumul spre lasarea in urma a dependentei.

Madalina Gheram-Popescu, psiholog: Eu obisnuiesc sa vorbesc cu pacientii despre o relatie pe care ne-o formam in foarte multi ani, o relatie cu tigara. Pentru ca tigara ne-a sustinut, nu ne-a judecat, ne-a fost aproape. Prima data trebuie sa constientizeze momentele in care au cea mai mare tendinta de a fuma.

Medicatia prescrisa de specialisti ajuta la reducerea simptomelor sevrajului fizic, suficient cat fumatorul sa gaseasca resurse pentru a depasi si blocajul psihic. Dr. Magda Ciobanu, coordonator program national Stop Fumat: Nu mai ai acea nevoie imperioasa, nu mai esti asa agitat, ai un calm fizic suficient pentru ca sa iti faci un anumit plan: ce fac dimineata, ce fac dupa ce mananc, ce fac atunci cand am diverse obiceiuri legate de fumat?

Madalina Gheram-Popescu, psiholog: Este ingrijorarea: OK, o sa ma ingras oare? Si raspunsul este Da. Daca dupa o sa inlocuiesc gestul acesta cu doua, trei cutii de bomboane, pentru ca sunt bune si ne creeaza o placere minunata, o sa ma ingras. In schimb, curatam niste morcovi, ii taiem lung, curatam ardei sau castravete, ce leguma imi place mie si mi le pun langa mine cu putina lamaie. Cand imi vine sa fumez, sa iau o tigara, imi amintesc de un morcov si il rontai.

Un alt truc este inlocuirea pauzei de tigara cu o pauza pentru consumul unui pahar de apa. Pe piata medicinii alternative au aparut o multime de produse destinate renuntarii la fumat, de la acupunctura si hipnoza pana la ceaiuri si suplimente din plante. Cele mai multe dintre acestea nu au nicio baza stiintifica.

Dr. Magda Ciobanu, coordonator program national Stop Fumat: Or, cum in cazul unei boli cronice pentru care amani momentul tratamentului corect si acea boala se agraveaza, la fel si in cazul fumatului, poate sa fie mai dificil omului sa se lase de fumat. Singurele modalitati dovedite stiintific pentru renuntarea la fumat, in mod sanatos, sunt psihoterapia si terapia medicamentoasa care reduce simptomele sevrajului.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img