vineri, 29 martie, 2024

Curtea Constitutionala de la Chisinau: Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis marti ca, in cazul in care un nou guvern nu este format in timp de trei luni, presedintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea Parlamentului chiar daca aceasta perioada coincide cu ultimele sase luni din mandatul sau.

Decizia Curtii Constitutionale survine ca urmare a unei sesizari inaintate de Partidul Socialistilor in contextul in care presedintele Nicolae Timofti se afla in ultimele sase luni ale mandatului sau, iar Constitutia Republicii Moldova interzice ca seful statului sa dizolve Parlamentul in aceasta perioada.

“Imposibilitatea formarii guvernului in termen de trei luni conduce la dizolvarea parlamentului chiar daca aceasta perioada se inscrie in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Republicii Moldova”, a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, citat de presa de la Chisinau.

Curtea a retinut totodata faptul ca interdictia privind dizolvarea parlamentului in ultimele sase luni din mandatul presedintelui Republicii Moldova este o reminiscenta din perioada in care seful statului moldovean era ales prin sufragiu universal, direct si liber exprimat.

Mandatul lui Nicolae Timofti expira in luna martie 2016, iar guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Strelet a fost demis la 29 octombrie a.c, pana in prezent nereusindu-se formarea unei noi echipe guvernamentale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img