vineri, 29 martie, 2024

Dacă te uitai la ea, credeai că e însărcinată! O adolescentă a observat cum abdomenul ei se umfla de la zi la zi! Cand a ajuns la spital, a primit un verdict crunt

Distribuie:

Publicat:

Deși are 14 ani, a observat cum abdomenul său creștea de la zi la zi. Părinții s-au îngrijorat și au dus-o la spital. Au rămas stupefiați când au aflat ce se întâmpla cu tânăra.

O adolescentă în vârstă de 14 ani a ajuns de urgență la spital, după ce a observat că abdomenul ei se umflase inexplicabil. Aspectul umflăturii era asemănător cu cel al unei femei însărcinate. De la un simplu consult, a ajuns direct pe patul de operație. În urma unor investigații, medicii au descoperit că fata avea o tumoră gigantă pe ovar, o formațiune care conținea trei litri de lichid. În urma intervenției laparoscopice, ovarul acesteia a fost extirpat împreună cu tumora. Abia în două săptămâni va afla dacă tumora era malignă și dacă suferința ei se sfârșește aici sau abia acum începe.

Medicii nu se așteptau la așa ceva!

O tânără din Botoșani a fost transferată la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, după ce a fost diagnosticată într-un spital din orașul natal cu o formațiune tumorală chistică abdominală gigantă. Chistul conținea trei litri de lichid și avea 20 de centimetri și avea un aspect dubios. Pe lângă consistență, acesta avea fire de păr crescute în exterior. Chistul era crescut pe unul dintre ovare. După testele specifice, medicii au decis să intre în sala de operație.

„Pacienta a primit tratament prin manevre laparoscopice. Din fericire, există acesti tip de chirurgie minim invazivă, o operațiune care are mai multe avantaje. În primul rând, îi asigură pacientului o recuperare mai rapidă, durerea post operatorie este mai mică, iar zilele de spitalizare sunt reduse. Pacienta a fost transferată de la Botoșani și a fost operată în urmă cu două zile. Recuperarea ei a fost rapidă, chiar a doua zi după intervenție și-a putut relua activitățile zilnice”, spune dr. Ioan Sârbu, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul „Sf. Maria” Iași.

A rămas cu un singur ovar!

Medicii au suspectat faptul că pacienta în vârstă de 14 ani ar fi avut o tumoră canceroasă, fapt pentru care au trimis analizele la laborator. Chiar dacă intervenția chirurgicală a decurs de minune, tânăra nu se poate bucura până nu află rezultatul analizelor. Dacă în urma analizelor medicii vor constata că tumora era malignă, chinul acesteia abia atunci începe.

„Pacienta nu a prezentat alte simptomatologii în afara faptului că i se umflase abdomenul. În cazul în care un chist se mărește, acesta poate provoca torsiunea ovarului. În urma intervenției laparoscopice, ovarul pe care era instalată tumora a fost extirpat. Pacienta a rămas acum cu un singur ovar, însă acest fapt nu o va împiedica să obțină o sarcină atunci când va veni momentul. Dacă testele de specialitate arată că tumora nu era malignă, atunci pacienta va veni la control periodic și nu mai reprezintă niciun risc”, adaugă dr. Ioan Sârbu, medic primar chirurgie pediatrică.

Și copiii nenăscuți pot dezvolta tumori chistice

Medicii susțin că nu există o generalitate în ceea ce privește dezvoltarea acestui tip de formațiuni tumorale. Sunt copii care își dezvoltă aceste tumori chistice chiar din burtica mamei. Alții, însă, le dobândesc pe parcurs. În cazul copiilor nenăscuți, medicii susțin că există posibilitatea de a opri evoluția tumorii, chiar din timpul sarcinii, cu condiția ca mama să se prezinte frecvent la control.

„Este extrem de important de știut faptul că o parte dintre tumorile care se dezvoltă la făt chiar din timpul sarcinii pot fi descoperite antenatal. Este recomandat ca viitoarea mămică se se prezinte la toate controalele necesare și să fie consultată de medicul obstetrician. Acesta poate observa posibilele modificări care se pot elimina chiar înainte de nașterea copilului, sau, se poate pregăti un plan medical care se va pune în aplicare imediat după naștere”, spune dr. Iulia Ciongradi, medic primar chirurgie plastică la Spitalul „Sf. Maria” Iași.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img