joi, 28 martie, 2024

De ce barbatii uita mai repede si mai mult

Distribuie:

Publicat:

Barbatii sunt, in mod constant, acuzati ca uita zile de nastere sau aniversari ale unor evenimente importante. Un nou studiu, realizat de cercetatorii de la o universitate din Norvegia, arata ca exista baza stiintifica pentru acest lucru, barbatii avand probleme mai mari cu memoria decat femeile. Echipa de cercetare, condusa de Prof. Jostein Holmen de la Norwegian University of Science and Technology, a publicat studiul in BMC Psychology.

Pentru a ajunge la rezultat, cercetatorii au analizat 37. 405 barbati si femei de peste 30 de ani. Participantii la studiu au raspuns la noua intrebari referitoare la memoria acestora. Intrebarile vizau probleme precum modificarile de memorie odata cu inaintarea in varsta si usurinta cu care acestia isi aminteaua date sau evenimente care s-au intamplat cu cateva zile sau ani inainte. Barbatii uita la fel de repede chiar daca au 30 sau 60 de ani. Rezultatele au aratat ca aproximativ jumatate dintre participanti au probleme de memorie. Dintre acestia, 1,2% erau femei si 1,6% barbati. La opt intrebari din noua, barbatii au prezentat cele mai mari probleme de memorie.

Cercetatorii au descoperit ca problemele de memorie deveneau mai serioase odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, in toate grupele de varsta, barbatii au raportat mai multe probleme de memorie decat femeile. Mai mult, cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca barbatii mai tineri uita la fel de mult ca cei care sunt mai in varsta. "A fost surprinzator sa vedem ca barbatii uita mai mult decat femeile. Acest lucru nu a mai fost documentat pana acum. A fost la fel de surprinzator sa vedem ca barbatii sunt la fel de uituci, fie ca au 30 sau 60 de ani. Rezultatele sunt precise.", a afirmat Prof. Holmen.

Ipoteza cercetatorilor este ca aceste diferente de gen in ceea ce priveste memoria pot fi corelate cu mai multe motive. De exemplu, acestea pot fi legate de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala sau un indice ridicat de masa corporala. Acesti factori de risc, care sunt mai frecventi la barbati, pot declansa diverse forme de neurodegenerare-ceea ce ar explica de ce barbatii au probleme mai mari cu memoria decat femeile. Cu toate acestea, cercetatorii au notat ca studiul lor nu a gasit nicio dovada care sa sustina aceasta explicatie. "Am speculat mult despre motivele din cauza carora barbatii raporteaza mai multe probleme legate de memorie decat femeile, dar nu am putut sa descoperim o explicatie clara. Acest lucru ramane inca un mister nerezolvat", a adugat prof. Holmen.

Echipa de cercetatori si-a propus sa efectueaze studii suplimentare pentru a determina daca persoanele care au raportat problemele de memorie la o varsta frageda ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta dementa. Aceste diferente pot fi legate de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala sau un indice de masa corporala ridicat. Acesti factori de risc, care sunt mult mai frecventi la barbati, pot declansa diverse form

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img