vineri, 29 martie, 2024

De ce caprifoiul poate fi un panaceu

Distribuie:

Publicat:

Putina lume stie, dar caprifoiul este una dintre cele mai bune plante ce pot fi folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni. Aceasta planta este cunoscuta in traditia populara ca si „Mana Maicii Domnului”. Caprifoiul se foloseste in tratarea durerilor de cap, dar si a afectiunilor din sfera ORL. In traditia populara se vorbeste despre aceasta planta ca una cu efecte tamaduitoare atat pentru bolile trupului, cat si pentru cele ale sufletului. Legenda vorbeste despre aceasta planta ca, atunci cand Maica Domnului si pruncul Iisus au cerut plantelor adapost pentru a scapa de soldatii lui Irod, singura planta care le-a sarit in ajutor a fost caprifoiul, iar atunci Maica Domnului a binecuvantat-o.

„De azi inainte si pana in eternitate tu vei fi planta preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-l salvezi de la moarte, asa cum ai facut tu pentru mine”. Din aceasta planta se pot face mai multe preparate ca pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia si chiar si vinul. Aceste preparate au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare. Efectele acestea contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange si este eficienta in tratarea diabetului.

„Caprifoiul te poate feri de infectiile virale si poate trata unele simptome neplacute ale racelilor cum ar fi febra acuta, durerile in gat si cele de cap care se pot trata cu ceaiul de caprifoi. Acest ceai se poate obtine prin infuzie de flori si se recomanda consumul a cate 2-3 cani pe zi. Acest ceai este contraindicat persoanelor care au diaree acuta sau care au probleme cu stomacul”, a marturisit Daniela Stan, medic de familie.

Incetineste coagularea sangelui

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc. Specialistii spun ca infuzia cu radacina de mana-Maicii-Domnului incetineste coagularea sangelui si tine la distanta bolile de inima.

in plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care sufera de artrita sau reumatism. Florile macerate grabesc vindecarea ranilor. Se lasa la macerat peste noapte o ceasca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineata se filtreaza amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img