miercuri, 24 aprilie, 2024

De ce crestinii fac pomenirea mortilor in zi de sambata? Ce se da de pomana astazi, 10 februarie

Distribuie:

Publicat:

De ce se fac pomenirile pentru cei morti in zi de sambata?! Pomenirea generala se face in Duminica Infricosatoarei Judecati!

Ce se da de pomana sambata, 10 februarie:

In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati sau a lasatului sec de carne, in Biserica Ortodoxa Romana se savarsesc slujbe de pomenire generala a celor adormiti. Aceasta zi mai este cunoscuta in traditia noastra si cu denumirea de Mosii de iarna. Parintii Bisericii au randuit ca in general sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a stat cu sufletul in iad, eliberandu-i apoi de acolo pe Adam si Eva si toti dreptii adormiti, odata cu Invierea Sa.

Sinaxarul sambetei care preceda Duminica Infricosatoarei Judecati ne spune ca „dumnezeiestii Parinti au hotarat pomenirea tuturor celor din veac adormiti intru dreapta credinta, in nadejdea invierii vesnice”. Aceasta pomenire a celor adormiti a fost randuita astazi si pentru ca maine este sarbatorita  . Rugaciunea generala a Bisericii pentru cei adormiti devine o imagine a marii adunari eshatologice, care va preceda Judecata finala, si este o invocare a milei si iertarii lui Dumnezeu fata de sufletele celor adormiti care asteapta acest eveniment.

In Biserica Ortodoxa Romana, sambetele mortilor sunt numite ale Mosilor, deoarece prin cuvantul „mos” sunt denumiti inaintasii dintr-un neam. „Din mosi-stramosi” este o expresie care arata vechimea necunoscuta a neamului omenesc, dar si legatura dintre cei care traiesc la un moment dat cu inaintasii lor, care sunt trecuti din aceasta lume, legatura care se manifesta prin rugaciune si pomenire a celor adormiti si impartirea de daruri in numele lor.

***
Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.
In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor. Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img