vineri, 29 martie, 2024

De ce e bine sa consumam stafide? Vezi 14 motive

Distribuie:

Publicat:

Aurii sau brune, stafidele se numara printre cele mai populare fructe uscate si isi gasesc loc atat in deserturi, cat si in salate sau preparate exotice. Acestea se obtin dintr-un soi de struguri fara samburi, cultivati de-a lungul tarmului Marii Mediterane, in Grecia, Cipru sau Turcia. Boabele sunt adunate atunci cand concentratia in zaharuri este maxima si sunt uscate fie la soare, fie in cuptoare speciale.

Cele mai dulci sunt stafidele aurii, insa stafidele brune au efect terapeutic mai mare deoarece sunt mai bogate in nutrienti, precum vitaminele A si C, calciu si potasiu. Iata cateva motive pentru a manca mai des stafide:

Nu ingrasa
Stafidele sunt bogate in fructoza, un zahar natural care poate fi transformat de organism, cu usurinta, in energie. S-a constatat ca datorita lipsei grasimilor si a sarii nu ingrasa, asa cum se credea. Din acest motiv, se numara printre putinele fructe dulci recomandate in curele de slabire, bineinteles consumate in mod limitat.

Previn cancerul
Fitonutrientii polifenolici cu efect antioxidant din stafide elimina radicalii liberi care favorizeaza dezvoltarea tumorilor, mai ales a cancerului de colon.

Previn depresia
Datorita fructozei, o excelenta sursa de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala si previne depresia, fiind un tonic excelent. in acest sens, in special sportivilor, persoanelor in varsta, tinerilor si celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomanda cel putin 50 g de stafide brune pe zi.

Taie pofta de mancare
Stafidele confera un important aport de energie, taie pofta de mancare.

Scad riscul bolilor cardiovasculare
Stafidele reduc nivelul colesterolului rau si il cresc pe cel bun, prevenind astfel ateroscleroza. Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, insotit de cateva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in cazul femeilor cu varsta intre 50 si 70 de ani.

Trateaza constipatia si reduc aciditatea
Fibrele prezente in aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rau, imbunatatesc functia intestinelor si previn sau trateaza constipatia.

Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacala, iar daca le consumati in loc de desert va puteti regla digestia.

Pune peste noapte la inmuiat un pumn de stafide inmuiate intr-un pahar cu apa. Dimineata, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grabi digestia si pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

Reduc tensiunea si previn retentia de lichide
Datorita potasiului, stafidele previn retentia de lichide, fluidizeaza sangele si ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Combat anemia
Aceste fructe uscate reprezinta o importanta sursa de fier, fiind recomandate in cazul anemiilor usoare. Femeile insarcinate, cu grave carente de acest mineral, risca sa nasca un copil cu aceleasi probleme, care poate fi predispus la anemie.
Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mamici trebuie sa adopte o alimentatie bogata in acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate in acest sens.

Cresc rezistenta oaselor
Stafidele sunt bogate in calciul atat de necesar pentru intarirea dintilor si a oaselor. De asemenea, boronul ajuta la buna absorbtie a calciului si la formarea oaselor. Stafidele sunt foarte bune pentru femeile aflate la menopauza pentru ca fixeaza calciul in oase si impiedica formarea osteoporozei.

Regleaza hormonii
Acelasi boron intervine in reglarea hormonilor si in metabolismul vitaminei D.

Trateaza infectiile
Stafidele contin fitonutrienti polifenolici cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Acesti fitonutrienti combat cu succes febra si distrug bacteriile care cauzeaza infectiile.

Protejeaza ochii
Tot datorita polifenolilor, dar si a vitaminei A, stafidele protejeaza ochii impotriva radicalilor liberi care cauzeaza cataracta, orbirea, degenerarea maculara sau alte boli ale ochilor.

Cresc libidoul
Specialistii sunt de parere ca dieta pe baza de stafide are si rolul de a creste libidoul. In India exista chiar un ritual in care cuplurile proaspat casatorite consuma la nunta lapte cu stafide, pentru imbunatatirea libidoului. Daca aveti probleme de aceasta natura, trebuie sa stiti ca pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o mana cu stafide brune. Pentru inceput spalati-le bine cu apa si apoi fierbeti-le in putin lapte. Consumati acest amestec dupa ce s-a racit, de trei ori pe zi, pana va redobanditi vigoarea sexuala.

Previn cariile si bolile gingivale
Multi oameni evita sa manance stafide din cauza continutului ridicat de zahar, de opt ori mai mare decat in cazul strugurilor proaspeti. Stafidele nu afecteaza sanatatea dintilor asa cum se intampla cu dulcuirilcare contin zahar procesat chimic.
Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii si de boli gingivale. Astfel, consumati cateva grame pe zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img