joi, 25 aprilie, 2024

De ce este dopamina importanta pentru corpul uman

Distribuie:

Publicat:

Neurotransmitatorul cerebral numit dopamina activeaza metabolismul, ajutand corpul sa atinga o greutate corporala sanatoasa. Dopamina ajuta creierul sa genereze energie suficienta pentru a echilibra corpul. In plus, acest neurotransmitator stimuleaza inima, regleaza fluxul de informatii de la nivelul creierului, controleaza miscarile si permite ca fiintele umane sa experimenteze sentimente de pasiune si de placere, facandu-ne sa ne simtim bine.

Producerea de dopamina este impulsionata de consumul anumitor alimente, in special a celor care contin aminoacidul numit tirozina. Consumul acestor alimente speciale sustine capacitatea naturala a organismului de a raspunde in mod optim atat provocarilor fizice, cat si celor emotionale. Ar fi ideal ca alimentele recomandate sa fie de provenienta organica pentru a evita efectele nocive ale pesticidelor, produselor chimice si a organismelor modificate genetic sau transgenice.

Dopamina este utilizata in scopuri terapeutice pentru proprietati care le are putin in stare naturala. De fapt, utilizata ca medicament, dopamina difuzeaza in totalitatea organismului si nu doar in sistemul nervos. Ea are o actiune zisa inotropa pozitiva (cresterea fortei de contractie a inimii) si este atunci un medicament de urgenta in caz de stare de soc cardiogenic, infectios, hipovolemic sau traumatic. Administrarea sa, pe cale intravenoasa, este rezervata unor medici specialisti, reanimatori si cardiologi. Dopamina poate provoca greturi, varsaturi, crize de angor prin incetinirea circulatiei in artere le coronare, tulburari ale ritmului cardiac. A.E.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img