sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce nu ar trebui sa fumezi niciodata in spatii inchise

Distribuie:

Publicat:

Substantele cancerigene raman imbibate in canapele, pereti, haine si podele luni bune dupa ce fumul tigaretelor s-a risipit. Chiar si in plamanii fumatorilor pasivi au fost gasite niveluri ridicate de substante care produc cancer, arata un nou studiu.

Substantele toxice continute in fumul de tigara persista in incaperi chiar si 6 luni dupa ce tigara a fost stinsa, arata un nou studiu american al Universitatii din San Diego, citat de dailymail.com. Aceste substante se regasesc si in plamanii fumatorilor pasivi, potrivit aceleiasi surse. Georg Matt, profesor de psihologie la universitatea mai sus amintita a realizat un studiu care a inclus 90 de fumatori care si-au exprimat dorinta de a renunta la acest viciu. Timp de 6 luni, sistematic, cercetatorii au vizitat locuintele fumatorilor de unde au prelevat probe de praf de pe podele, usi, dar si probe de urina ale rezidentilor.

Analiza probelor a urmarit detectarea acelor substante precum nicotina considerate ca stimulente ale cancerului la plamani. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca doar 8% din persoanele care initial s-au aratat dornice sa se lase de fumat au si reusit acest lucru, iar analiza prafului din locuinte a aratat ca si dupa 6 luni de la ultima tigara in podele, canapele sau pereti continuau sa fie prezente la niveluri ridicate substantele chimice carcinogene. Totodata, testele au mai aratat ca nici plamanii rezidentilor nu stateau mai bine.

„Intrebarea care se ridica este cat de repede poate deveni o incinta cu adevarat libera de fumul de tigara?“, a intrebat Matt. „Chiar daca ati decis sa renuntati la fumat, casa dvs va continua sa poarte povara acestui viciu“, a mai spus acesta. El a explicat ca fumul de tigara eliminat in incinte nu dispare pur si simplu, ci se depune strat dupa strat, devenind un adevarat izvor de chimicale, marturie de necontestat a viciului.

Cercetatorii au mai spus ca nefumatorii care cumpara un apartament in care s-a fumat sunt expusi si ei la substantele toxice acumulate in pereti, la fel si in momentul in care se cazeaza la un hotel, merg la restaurant sau inchiriaza o masina. Aceste substante latente ar fi unul din motivele care ii fac pe fumatori sa se lase atat de greu, la fel ca si mirosul care actioneaza la fel ca un stimulent care invita la fumat. Matt i-a sfatuit pe aceia care vor sa renunte la fumat sa nu mai fumeze in spatii inchise, ca prim pas in aceasta batalie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img