vineri, 29 martie, 2024

De ce nu este bine sa respiri pe gura. Te expui la cel putin 5 riscuri

Distribuie:

Publicat:

Ni se intampla frecvent, mai ales atunci cand suntem racite, sa respiram pe gura. Acesta este, insa, un caz exceptional. Respiratia pe gura este necesara si in cazul polipilor sau deviatiei de sept. Intrucat acest tip de respiratie are efecte secundare, este recomandata rezolvarea problemelor medicale mentionate anterior. Iata, in continuare, de ce nu este bine sa respiri pe gura. 

Exista situatii in care nu exista niciuna dintre problemele de sanatate de mai sus si totusi o persoana sa obisnuiasca sa respire pe gura. Medicul stomatolog Mihaela Dan, specialist ortodont, spune ca acest obicei duce la aparitia urmatoarelor probleme.

1. Ingustarea maxilarului superior cu impingerea dintilor in fata

Atunci cand respiram pe gura, limba nu mai exercita presiune asupra maxilarului asa cum se intampla atunci cand respiram pe nas. In consecinta, asupra maxilarului se exercita doar presiunea obrajilor, ceea ce va duce, in timp, la comprimarea lui. Totodata, incisivii vor fi impinsi in fata.

2. Aparitia cariilor si a gingivitei

Respiratia pe gura favorizeaza uscarea gurii, prin urmare, resturile alimentare care raman in spatiile interdentare  nu mai sunt spalate de saliva. Astfel, respiratia devine urat mirositoare si creste riscul aparitiei cariilor si a gingivitei.

3. Oxigenarea deficitara a organismului

Respiratia orala impiedica oxigenarea corespunzatoare a creierului si inimii. O oxigenare deficitara a creierului are drept consecinta diminuarea performantelor profesionale.

5. Aparitia problemelor digestive

Atunci cand respiram pe gura, inghitim un volum mare de aer, mai ales la masa. Drept urmare, ne putem confrunta cu senzatia de balonare, cu dureri intestinale, cu greturi si chiar varsaturi.

6. Modificari in fizionomie si in postura corpului

Medicul Mihaela Dan spune ca, intrucat oamenii sunt conceputi sa respire pe nas, atunci cand respira pe gura pozitia lor se schimba pentru a mentine caile respiratorii deschise. Consecintele apar indeosebi la copii care sunt in crestere. “Fata poate incepe sa creasca lunga si ingusta, nasul poate deveni plat si narile mici, iar buzele pot fi subtiri pe partea de sus si groase in partea de jos', atentioneaza medicul stomatolog.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img