vineri, 19 aprilie, 2024

De ce oamenii tineri sufera din ce in ce mai mult de boli cardiace

Distribuie:

Publicat:

Un studiu efectuat pe populatia din Statele Unite a aratat ca, in general, frecventa cazurilor de infarcturi descreste, dar este in crestere la adultii de 20-30 de ani. Mai rau, in ciuda varstei mici, urmarile rele ale unui astfel de eveniment – inclusiv moartea – sunt la fel de frecvente precum cei cu 10 ani mai batrani.

„Obisnuia sa fie incredibil de rar sa vedem pe cineva sub 40 de ani sa aiba un infarct miocardic – iar unii dintre acestia au acum 20-30 de ani. Bazat pe ceea ce vedem, se pare ca mergem in directia gresita”, a precizat Ron Blankstein, cardiolog la Brigham si Women's Hospital din Boston.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat date de la circa 2.100 de pacienti de 50 de ani sau mai tineri care au fost internati intr-unul din cele doua spitale in perioada 2000 – 2016, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Per total, circa 1 din 5 pacienti, adica 20%, avea 40 de ani sau mai putin. In ultimul deceniu din studiu, proportia de pacienti din aceasta categorie a crescut cu 2% in fiecare an.

De asemenea, pacientii de 40 de ani sau mai tineri aveau acelasi risc de deces dupa infarct ca cei de 41-50 de ani, ceea ce inseamna ca o varsta mai mica nu protejeaza de moarte.

Ambele grupuri din studiu aveau aceeasi rata de factori de risc pentru boli cardiace, inclusiv diabetul, tensiunea arteriala mare, fumatul si istoria in familie a infarcturilor. Totusi, in grupul mai tanar, exista o frecventa mai mare a utilizarii drogurilor, inclusiv marijuana si cocaina. Totodata, pacientii de 40 de ani sau mai tineri aveau tendinta de a lua mai putina aspirina si alte medicamente dupa un infarct. Descoperirea poate sugera ca doctorii recomanda mai rar celor tineri aceste medicamente, crezand ca varsta este o protectie naturala. Este insa nevoie de mai multe studii pentru a intelege mai bine de ce infarcturile cresc la cei tineri. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img