joi, 28 martie, 2024

De ce somnul prost provoacă dureri de stomac

Distribuie:

Publicat:

Somnul prost provoacă dureri de stomac. Un studiu realizat de cercetătorii portughezi explică de ce un somn slab crește riscul de dureri de stomac și obezitate.

Celulele imune perturbate care provoacă inflamații în abdomen

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii portughezi și publicat în revista Nature pe 18 septembrie, somnul slab poate provoca tulburări de stomac. Henrique Veiga-Fernandes, unul dintre autorii studiului, explică abordarea oamenilor de știință: „Ne-am întrebat dacă celulele imune ale intestinului au fost influențate de ceasul circadian al creierului”.

Somnul prost provoacă dureri de stomac

Cu toate acestea, se dovedește că, printre celulele imune prezente în intestin, o categorie (ILC3) este sensibilă la tulburările cronobiologice și reacționează provocând inflamații semnificative. Henrique Veiga-Fernandes explică rolul ILC3: „Aceste celule îndeplinesc funcții importante în intestin: combat lupta împotriva infecțiilor, controlează integritatea epiteliului intestinal și promovează absorbția lipidelor”.

Lucrătorii de noapte, mai predispuși la afecțiuni ale intestinului

Ca urmare a somnului perturbat: un risc de inflamație intestinală mai mare decât de obicei și un risc de obezitate. O realitate de luat în seamă, în special pentru persoanele care lucrează noaptea.

Acest studiu se adaugă la o serie de descoperiri făcute deja de Henrique Veiga-Fernandes și echipa ei. În special, au reușit să stabilească noi legături între sistemul imunitar și sistemul nervos. Corpul uman nu termina niciodata să-și dezvăluie secretele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img