vineri, 19 aprilie, 2024

De ce sunt foarte sanatoase legumele prajite

Distribuie:

Publicat:

Cand vine vorba de legume, toata lumea stie ca legumele proaspete sau fierte sunt cele mai sanatoase, iar cele prajite sunt nocive, desi au gust mult mai bun.

Se pare ca tot ce stiam despre legumele prajite era gresit. Se pare ca legumele prajite sunt mai sanatoase decat legumele fierte.
Spaniolii au aratat proprietatile legumelor prajite

Un studiu  facut la Universitatea din Granada, Spania a încercat sa identifice metodele de gatit care elimina proprietatile fenolilor si antioxidantilor din majoritatea legumelor mediteraneene.

Experimentul a constat în gatirea a 120 de g de cartofi, dovleac, rosii si vinete în diverse variante (prajire, sotare, fierbere în apa si fierbere într-un mix de apa si ulei).

Rezultatele au fost uimitoare. Prajirea legumelor a dus la cresterea fenolilor (substante care previn cancerul, diabetul si pierderea vederii).
Daca leguma prajita avea deja un continut mare de fenoli, prin prajirea în ulei de masline extravirgin, acest continut creste si mai mult.
Singurul dezavantaj al prajirii este cresterea caloriilor, pentru ca aceasta metoda de gatit creste cantitatea de grasime.

Metodele de gatit prin fierbere pastreaza proprietatile alimentelor doar daca se consuma si apa în care au fiert.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img