joi, 25 aprilie, 2024

De ce trebuie sa mancam dulciuri dimineata daca vrem sa slabim

Distribuie:

Publicat:

O dieta eficienta contine glucide la micul dejun, dupa cum sustin cercetatorii americani. Cercetatorii americani au descoperit ca femeile care consuma dimineata alimente bogate in carbohidrati (glucide) si proteine, urmate de un continut scazut in carbohidrati si o dieta hipocalorica (cu putine calorii) in restul zilei, au sanse mai mari sa piarda in greutate decat cele cu o dieta stricta cu un continut scazut in carbohidrati pe tot parcursul zilei, se arata intr-un studiu efectuat de cercetatori din SUA si Venezuela si publicat de Societatea Americana de Endocrinologie.

„Majoritatea studiilor au aratat ca o dieta cu un nivel foarte scazut de carbohidrati nu este o metoda buna de a pierde in greutate“, a explicat dr. Daniela Jakubowicz, de la Spitalul Clinic din Caracas, Venezuela. Ea a aratat ca o dieta saraca in carbohidrati mareste apetitul pentru acestia si incetineste metabolismul. Ca rezultat, dupa o scurta perioada in care greutatea se reduce, urmeaza o crestere brusca a acesteia. Doar 5% dintre dietele sarace in carbohidrati dau rezultate dupa doi ani si majoritatea nu scad pofta de mancare, a mai spus Jakubowicz.

Descoperirile facute in urma acestui studiu au aratat ca, pe termen lung, eficienta unei diete depinde de cat de bine este creata senzatia de satietate si de scaderea apetitului pentru carbohidrati. Pentru studiu, cercetatorii au cooptat 94 de femei obeze, dintre care 46 au urmat o dieta saraca in carbohidrati si 48, una cu carbohidrati la micul dejun in urmatoarele opt luni. Ambele diete erau sarace in grasimi si calorii, dar aveau niveluri diferite de carbohidrati de-a lungul unei zile.

Femeile cu un nivel scazut de carbohidrati au consumat 1.085 de calorii pe zi, provenite din 17 grame de carbohidrati, 51 de grame de proteine si 78 de grame de grasime. Micul dejun continea 290 de calorii si doar sapte grame de carbohidrati, din alimente cum ar fi painea, fructele, cerealele si laptele. De asemenea, femeile cu aceasta dieta au putut sa manance doar 12 grame de proteine dimineata, continute in alimente cum ar fi carnea sau ouale.

in noua dieta gen „mic dejun copios“, femeile au consumat 1.240 de calorii pe zi, continute in 97 de grame de carbohidrati, 93 de grame de proteine si 46 de grame de grasime (comparativ cu cealalta dieta, aceste femei mananca mai putine grasimi, dar mai multi carbohidrati si proteine in fiecare zi). in aceasta dieta, micul dejun era cel mai consistent, in timp ce pranzul continea doar 395 de calorii (incluzand 34 de grame de carbohidrati, 18 grame de proteine si 26 de grame de grasimi).

In primele patru luni, studiile s-au concentrat pe pierderea greutatii, iar in ultimele patru, pe mentinerea ei. Rezultatele au aratat ca, dupa patru luni, femeile cu dieta saraca in carbohidrati au pierdut in medie 12,7 kilograme, iar cele cu „mic dejun copios“ – 10,4 kilograme. Diferenta s-a vazut abia dupa opt luni, cand femeile cu dieta saraca in carbohidrati au castigat in greutate 8,2 kilograme, in timp ce acelea care au avut un mic dejun bogat in carbohidrati au mai pierdut 7,5 kilograme. Pe total, acestea din urma au pierdut mai mult de 21% din greutate, iar celelalte, doar 4,5%. Femeile cu dieta bogata in carbohidrati la micul dejun au spus ca se simt mai putin infometate, in special dupa pranz, si au mai putina pofta de dulciuri decat cele care au urmat cealalta dieta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img