joi, 28 martie, 2024

De ce unele persoane se invinetesc usor

Distribuie:

Publicat:

Ti s-a intamplat de nenumarate ori sa nu iti dai seama in ce imprejurari te-ai invinetit, fie pe maini, fie pe picioare? Astazi specialisti ne explica de ce unele femei se lovesc de aceasta problema de sanatate: fac vanatai atat de usor, dar acestea se vindeca atat de greu. Aceasta este o plangere foarte comuna in randul femeilor si are mai multe explicatii. In primul rand, spun specialistii, trebuie sa intelegem ce anume cauzeaza vanataile. Ele sunt rezultatul unei traume care produce daune in reteaua de vase de sange foarte mici, cunoscute sub numele de capilare, chiar sub suprafata pielii. Cand aceste capilare se rup/cedeaza, sangele se scurge in tesuturile moi de sub piele, dand nastere unor semne vinetii, inchise la culoare, chiar de culoare violet.

Pe masura ce imbatranim, ne invinetim din ce in ce mai usor, deoarece capilarele noastre devin mai fragile, iar pielea noastra si tesutul conjunctiv se fac tot mai subtiri si ne ofera tot mai putina protectie. Femeile se invinetesc mai usor decat barbatii, adeseori deoarece ele au pielea mai subtire, cu o cantitate mai mica de colagen – un factor care ofera protectie. Aspirina si alte medicamente anticoagulante pot creste riscul de a te invineti / de a face aceste semne inestetice, deoarece pot reduce capacitatea sangelui de a se coagula. Insa medicamentele steroidale, care pot sa agraveze subtierea pielii, pot creste numarul de vanatai.

O alta cauza, spun medicii, pentru care te poti invineti cu usurinta este data de un deficit de fier in organism sau ai un deficit de o anumita proteina; ori poti avea pielea deteriorata de soare. Asa ca ia in considerare vanataile si adu-ti aminte sa ai mereu o dieta echilibrata, dar si sa folosesti creme pentru protectie atunci cand mergi la mare. Daca dintotdeauna te-ai invinetit usor, este probabil doar un raspuns natural al corpului tau la anumiti factori precum cei de mai sus – traume, expunere la soare, etc. Dar daca este ceva nou si, de asemenea, ai o stare generala proasta si esti ingrijorata, mergi la medicul tau pentru a exlude din start o problema mai grava de sanatate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img