vineri, 29 martie, 2024

Decizia radicala luata de Turcia in urma cu putin timp

Distribuie:

Publicat:

Decizia radicala luata de Turcia in urma cu putin timp

Aviatia militara turca si-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei in cadrul coalitiei internationale, conduse de SUA, impotriva Statului Islamic (SI) in urma incidentului de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de un avion de vanatoare turc F-16 pe motiv ca incalcase spatiul aerian al Turciei, dupa cum a relatat vineri ziarul Hurriyet, citand surse diplomatice, potrivit RIA Novosti.

Acest anunt survine in contextul in care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultima generatie S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-si proteja bombardierele implicate in campania aeriana din Siria impotriva gruparilor jihadiste.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa, aceste sisteme au fost amplasate la baza aeriana rusa Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), la numai 30 km de frontiera cu Turcia.

Cu o raza de actiune de 250 de km, aceste noi sisteme antiaeriene ultramoderne acopera o zona vasta, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Marii Mediterane si Israelul.

Aceste baterii, impreuna cu crucisatorului de rachete Moskva, echipat cu sisteme antiariene Fort, care a luat deja pozitie pe coasta Latakiei, vor asigura securitatea misiunilor aeriene ale bombardierelor ruse in Siria si ‘vor distruge orice o potentiala amenintare pentru avioanele ruse’.

In pofida unor speculatii privind desfasurarea acestor sisteme inca de la inceputul lunii noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca aceste baterii ‘au fost desfasurate abia acum’, pentru ca Rusia ‘nu se astepta la o lovitura in spate’.

In timp ce Ankara sustine ca bombardierul rus a incalcat spatiul aerian al Turciei si a fost avertizat de zece ori timp de cinci minute, Moscova afirma contrariul si insista ca aparatul sau nu parasise spatiul aerian al Siriei.

In replica la inregistrarile cu avertismentele adresate pilotului avionului rus date publicitatii miercuri de armata turca, Ministerul rus al Apararii a facut publica joi o harta cu coordonatele bombardierului Su-24 in momentul doborarii sale de catre un avion de vanatoare turc F-16 cu o racheta ‘aer-aer’. Potrivit hartii prezentate de partea rusa, rezulta ca nu aparatul rus incalcase granita cu Turcia, ci dimpotriva avionul turc intrase in spatiul aerian al Siriei, dupa cum relateaza mass-media oficiale ruse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img