vineri, 19 aprilie, 2024

Dependenta de internet ne imbolnaveste

Distribuie:

Publicat:

A sta ore in sir pe internet poate fi foarte daunator pentru organism. Un studiu recent realizat de o echipa internationala de cercetatori, de la Swansea si Milano, arata ca dependenta de internet duce la scaderea sistemului imunitar. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii galezi si italieni au interogat aproximativ 500 de oameni cu varste cuprinse intre 19 si chiar 101 ani. Ei au constatat ca persoanele care utilizau in exces internetul, adica peste 10 ore pe zi, sufereau in proportie de 30% mai mare de gripa si viroze respiratorii, in raport cu cei care petreceau mai putin timp conectati la mediul online.

Autorii studiului au afirmat ca participantii utilizau internetul, in medie, 6 ore pe zi. Persoanele declarate dependente de internet petreceau peste 10 ore pe zi online, cel mai frecvent pe retelele de socializare, potrivit adevarul.ro.

Cercetatorii au emis ipoteza ca oamenii care isi petrec majoritatea timpului in spatiul virtual au un sistem imunitar slabit din cauza stresului. Dependenta de internet poate perturba nivelul cortizolului, hormonul stresului, care are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Pe de alta parte, cei care stau ore in sir pe net sunt, in general, izolati, mai putin expusi microbilor si deci mai putin caliti.

Din aceasta cauza, organismul lor nu este obisnuit sa faca fata atacului infectiilor. Cercetatorii au remarcat o diferenta intre barbati si femei in ceea ce priveste utilizarea internetului. Rezultatele sugereaza ca femeile utilizeaza internetul mai degraba pentru retelele de socializare si cumparaturi online, in timp ce majoritatea barbatilor stau pe net pentru jocuri online si retele de socializare. „Rezultatele arata ca, indiferent de activitatile online, daca utilizam in exces internetul, suntem mai expusi imbolnavirilor”, a explicat, pentru Daily Mail, profesorul Roberto Truzoli de la Universitatea din Milano.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img