sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dependenta de medicamentele cu efect calmant. Peste 9.000 de vasluieni afectati psihic de saracie si stres

Distribuie:

Publicat:

Viata cotidiana si stresul de la locul de munca sau, mai rau, lipsa unui loc de munca, face ca tot mai multe persoane sa foloseasca o cale rapida, si anume, pastilele de dormit sau sedativele. In ultimul an, piata acestor medicamente a cunoscut o crestere de 8 procente.

Mai mult de jumatate dintre persoanele care lucreaza spun ca stresul a devenit o obisnuinta. Unii dintre ei cauta ajutor in medicamente, desi acest lucru este exact dovada faptului ca, de fapt, nu s-au obisnuit cu stresul si inca nu reusesc sa il administreze.

 „Nivelul de stres a crescut foarte mult, oamenii fiind din ce in ce mai implicati in ceea ce priveste activitatea lor profesionala; petrec mai multe ore la locul de munca si o alta categorie e reprezentata de stilul de viata. Rareori romanii fac diferenta intre vitamine, sedative si calmante. Asta pentru ca si denumirile comerciale sunt concepute uneori sa ii incurce. Sedativele se elibereaza doar pe baza de reteta medicala, dar unele calmante sunt subventionate. Anul trecut, cele mai bine vandute medicamente din aceste segmente au fost Extraveral fabricat de Zentiva, care se elibereaza cu reteta si Exigan de la Gedeon Richter pentru care insa nu este nevoie de parafa medicului”, spune un psiholog.

Daca vorbim de tratament medicamentos, prin substante chimice, in special cand vorbim de managementul stresului, atunci creeaza dependeta si o serie de efecte secundare. De aceea si deschiderea oamenilor incepe sa fie mult mai mare fata de tratamentul medicamentos bazat 100% pe plante, acolo unde aceste efecte secundare nu apar, si nici dependenta sau riscul fata de dependenta nu este mare. Dar deschiderea fata de internet functioneaza si are destul de multe efecte secundare pentru ca in multe cazuri oamenii citesc pe site-uri dubioase lucruri pe care le iau de adevar stiintific. Consumul exagerat de antidepresive fara supraveghere medicala poate duce la complicatii.

Din cauza saraciei si a stresului, circa 9.000 de vasluieni au ajuns sa figureze in evidentele sectiilor de psihiatrie ale spitalelor din judet. Oamenii fac fata cu greu problemelor cotidiene si ajung sa aiba nevoie frecvent de ajutor specializat. Multi dintre ei se plimba liberi pe strazi si nimeni nu stie daca respecta tratamentele prescrise de medici. Specialistii sustin ca, dintre cei 9.254 de vasluieni (peste 100 fiind copii) care sufera de diverse afectiuni psihice, cateva sute se opun vehement medicamentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img