joi, 28 martie, 2024

Descoperi pe corp o capusa. Cum trebuie sa procedezi corect

Distribuie:

Publicat:

Odata ce am observat capusa fixata pe corp, trebuie sa incercam indepartarea, folosind o penseta cu varfuri foarte fine. In cazul in care nu avem penseta, se incerca prinderea capusei cu degetele, insa doar cu o manusa, batista, servetel, niciodata cu mana descoperita.

Capusa se prinde cat mai aproape de segmentul bucal (partea cu care se agata, de fapt, de piele).

Nu se recomanda apucarea capusei de corp prin presiune mecanica – fluidul toxic din interiorul ei va fi impins in organismul gazda.

Nu se efectueaza miscari alternante, ci doar se apuca si se trage usor, pana cand capusa se desprinde de tegumente (daca aceasta desprindere este fortata in vreun fel exista posibilitatea detasarii capului de corp.

Dupa indepartare, se poate pune capusa intr-un borcanel cu alcool sanitar pentru a permite medicului sa identifice exact tipul de capusa care a provocat muscatura: unele tipuri sunt vectori ai bolii Lyme, babesiozei sau altor infectii).

Dupa ce capusa a fost eliminata, zona trebuie curatata. Aceasta se realizeaza acasa cu apa calda si sapun, sau cu un antiseptic de uz general.

Daca apare tumefactie locala se poate administra un antihistaminic (de exemplu Fenistil Gel sau Dermodrin).

Desi profilaxia antibiotica pentru bolile transmise de capuse nu este foarte utilizata, unii medici o considera necesara si ca urmare le administreaza pacientilor doxiciclina (mai ales pacientilor ce provin din zone cu cazuri de boala Lyme).

Dupa indepartarea capusei pacientul trebuie sa se spele pe maini. De asemnea, este util, pentru a preveni muscaturile, ca dupa ce pacientii s-au intors din zone unde ar fi putut veni in contact cu capusile (paduri, ferme de animale si pasari) sa se inspecteze pentru a observa eventualii paraziti.

Specialistii nu recomanda:
Aplicarea diferitelor unguente (pentu a favoriza alunecarea ei), a lacului de unghii, gazului. Toate acestea vor favoriza infectarea zonei.

Incercarea de ardere a capusei in timp ce se afla atasata de tegument (cu un chibrit sau bricheta) deoarece se pot provoca leziuni grave.

In cazul in care zona se infecteaza sau se inflameaza se recomanda aplicarea locala a unei creme pe baza de antibiotic (cum ar fi bacitracina (Baneocin) sau polimixa B) peste care se pune un pansament curat. Daca apare o reactie locala cu eruptie (papule, macule, prurit sau alte semne de alergie la unguente) se recomanda incetarea utilizarii sale. Pentru ca astfel de reactii sa fie observate din timp, pansamentul trebuie indepartat zilnic, iar zona examinata pentru a se nota evolutia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img