vineri, 26 aprilie, 2024

Descoperirea care ofera raspunsuri importante despre obezitate

Distribuie:

Publicat:

Obezitatea este o problema cu care se confrunta intreaga planeta, iar cifrele mortalitatii care au la baza aceasta boala a devenit o problema de stat. Acum, noile cercetari au adus dovezi cum ca, atunci cand esti inconjurat de oameni grasi, esti predispus sa iei si tu in greutate.

Un studiu efectuat de o pereche de economisti americani asupra familiilor care locuiesc intr-o baza militara a constatat ca daca esti expus unor comunitati cu rate mari de obezitate exista o asociere cu o crestere a indicelui de masa corporala(IMC) la parinti si copii.

In decursul ultimului deceniu, a existat un interes tot mai mare pentru a intelege modul in care comportamentele legate de sanatate se raspandesc prin intermediul mediului social. Fumatul, probabil, este cel mai evident exemplu, dar studiile au explorat si daca legaturile sociale ne influenteaza in vreun fel cresterea in greutate.
 
Gasirea dovezilor cum ca obiceiurile noastre sunt influentate de comportamentul afisat de comunitate este o munca dificila. Noi, ca oameni, avem tendinta de a ne asocia si apropia cu persoanele asemanatoare noua, cu care impartasim, valori, experiente etc. Astfel, in ce masura suntem influentati de cei din retelele noastre sociale, in comparatie cu retelele alese pe baza comportamentelor comune?

Asta au vrut sa afle Ashlesha Datar de la Universitatea din California de Sud si Nancy Nicosia de la RAND Corporation. Cercetatorii s-au mutat pentru un timp in comunitati de langa baze militare. Cele doua au analizat si combinat detalii despre 1.111 adolescenti si peste 1.300 de parinti, care au fost repartizati pe langa una dintre cele 12 baze militare din SUA.

Indicele obezitatii a variat in functie de locatia bazei, de la 21% in El Paso, Colorado, la 38% in Vernon, Louisiana. Masuratorile IMC ale parintilor si adolescentilor au aratat ca aproximativ un sfert dintre adolescenti si trei sferturi dintre adulti ar putea fi etichetati ca supraponderali sau obezi.

Odata ce s-au facut ajustari in ceea ce priveste varsta, venitul sau chiar pozitia sociala, cercetatorii au constatat ca membrul unei familii militare avea mai multe sanse sa aiba un IMC mai mare, daca ar fi fost repartizat intr-o baza militara intr-o zona cu niveluri mai mari de obezitate. Au existat si alte indicatii conform carora expunerea la cultura locala s-a aflat in spatele acestei diferente. Adolescentii care locuiesc in imediata vecinatate a bazei de mai mult de doi ani aveau mai multe sanse sa aiba IMC mai mare. Astfel, o explicatie la toate acestea este mediul. Daca traiesti intr-o zona plina de fast food-uri, unde nu sunt prea multe institutii sau lucruri care incurajeaza exercitiile, este foarte probabil sa cresti in greutate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img