joi, 28 martie, 2024

Dezastru in padurile vasluiene

Distribuie:

Publicat:

Clima si fluctuatiile ei au distrus sute de hectare de padure din intreg judetul. Potrivit Directiei Silvice Vaslui, clima si-a pus amprenta intr-un mod nefast asupra padurilor. Daca privin statisticile anului 2015, aflam ca regenerarile artificiale supuse controlului anual au insumat suprafata de 603 hectare, insa doar 135 de hectare au realizat reusita definitiva.

Mai mult decat atat, suprafata plantatiilor artificiale calamitate de seceta pedologica severa a fost 27,13 ha, aproximativ 5% din suprafata totala a plantatiilor, cu o valoare a pierderilor de 250,4 mii lei, revenind la hectar 9,2 mii lei. Potrivit Directiei Silvice Vaslui,nivelul cel mai ridicat al pierderilor s-a inregistrat in partea de sud-est a judetului.

Si suprafata de 114,72 ha plantatii forestiere cu reusitã provizorie au suferit pierderi din cauza secetei prelungite din a doua parte a verii 2015. Zona afectata a fost de 24.09 ha, cu o valoare totala a pierderilor de 224,2 mii lei, la hectar revenind pierderi de 9,3 mii lei.

si plantatiilor artificiale care nu au realizat starea reusita definitiva la termenul planificat, a caror suprafata a insumat, la finele anului 2015, o suprafata de 41 ha.

Temperaturile excesive dar si fluctuatia brusca a temperaturii aerului, inregistrata in timpul iernii 2015-2016, a creat rupturi in masa, cauzate de fenomenul de chiciura pe suprafata de 29.3 ha, in salcametele instalate in perimetre de ameliorare a terenurile degradate, in trupul de padure Chetrosu. Volumul arborilor afectati se ridica la  3.144 metri cubi si va fi exploatat/ valorificat incepand cu toamna anului 2016, dupa obtinerea aprobarilor legale privind modificarea amenajamentului silvic. De altfel, amplitudinile mari de temperatura inregistrate in ultimele decenii au favorizat aparitia unor boli si declansarea unor atacuri de daunatori.

Directia Silvica Vaslui indica o suprafata de 4.100 de hectare de perimetre de ameliorare pe terenuri agricole improprii culturilor agricole. Astfel, s-au preluat 1.594 de hectare in fondul forestier ca proprietate publica a statului.

Prin “Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate”, cu finantare de la Administratia Fondului de Mediu, in judetul Vaslui au fost impadurite 628 ha. Tot prin Ministerul Mediului, cu finantare de la buget, s-au impadurit in perioada 2012 – 2013 un numar de 577 ha, iar pentru suprafata de 663 ha lucrarile sunt in curs de finantare.

Potrivit unei statistici Greenpeace, judetul Vaslui este campionul defrisarilor ilegale. In perioada 2013 – 2014, in Vaslui au fost raportate 1.324 de cazuri de taieri ilegale de vegetatie forestiera.
 MOdata cu implementarea programului “Radarul Padurilor” a avut consecinte nefaste pentru padurile din judetul Vaslui. Ramasi fara sursa de lemn, multi vasluieni s-au vazut nevoiti sa intre in padurile din judet si sa defriseze ilegal.
Anul trecut, taierile ilegale din padurile Vaslui au crescut cu 30 – 40% comparativ cu anul 2014. Mai exact, daca in 2014 au fost defrisati circa 700 metri cubi de lemn, anul trecut furturile au depasit 1.000 de metri cubi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img