joi, 28 martie, 2024

Dezastru pentru Nissan – Cele mai slabe castiguri din ultimii 11 ani

Distribuie:

Publicat:

Nissan prognozează o scădere a profitului operațional anual cu 28%, marcând cele mai reduse câștiguri din ultimii 11 ani și subliniind eforturile de a aduce modificări la nivelul companiei, după ce fostul președinte al acesteia, Carlos Ghosn, a fost demis, relatează Reuters.

Lipsa perspectivelor producătorului japonez, afectate de arestarea lui Ghosn de anul trecut și de problemele afacerii din America de Nord, sunt susceptibile de a adăuga presiune asupra directorului executiv Hiroto Saikawa, în timp ce acesta încearcă să revizuiască guvernanța corporativă și să plaseze Nissan la egalitate cu partenerul său Renault.

Diminuarea profitului înregistrat de companie și numărul sporit al directorilor și managerilor care au părăsit Nissan au cauzat motive de îngrijorare pentru Renault, care deține o participație de 43% în cadrul companiei japoneze.

Aceste probleme ar putea consolida argumentul pentru legături mai strânse între cei doi producători de automobile, deși unii directori ai companiei Nissan s-au opus unei fuziuni complete și a ceea ce ei consideră ca fiind un parteneriat inegal, care îi conferă lui Renault o mai mare influență asupra Nissan.

„Astăzi am atins nivelul cel mai de jos”, a declarat Hiroto Saikawa marți, într-o conferință de presă, adăugând că își dorește ca Nissan să reatingă nivelul de performanță la care se afla inițial, în următorii doi-trei ani.

Producătorul japonez se așteaptă la un profit operațional de 230 miliarde de yeni (2 miliarde de dolari) pentru anul fiscal ce se va încheia în martie 2020, ratând media de 457,7 miliarde de yeni, bazată pe cele 23 de estimări ale analiștilor, compilate de Refinitiv. Nissan a raportat un profit operațional de 318 miliarde de yeni în anul fiscal încheiat, o scădere cu 45% față de anul precedent.

Profitabilitatea lentă ar putea conduce la o reducere cu 30% a dividendului anual, la 40 de yeni pe acțiune, potrivit declarațiilor companiei.

După demiterea lui Ghosn din funcția de președinte al alianței Renault-Nissan, producătorul francez urmează să decidă asupra formării unei societăți mixte, pentru a oferi ambelor companii condiții de egalitate. Saikawa a refuzat să comenteze progresul discuțiilor, dar a recunoscut o diferență la nivel de opinie cu președintele Renault, Jean-Dominique Senard, privind o integrare mai strânsă a capitalului între cele două companii. „Nu am fost de acord cu ideea unei fuziuni complete. Acum nu este momentul potrivit pentru a discuta despre o fuziune. Trebuie să ne concentrăm asupra relansării noastre”, a spus acesta.

Ghosn, eliberat temporar pe cauțiune și aflat în așteptarea procesului în Japonia, a fost acuzat de mai multe abateri din punct de vedere financiar și de presupuneri potrivit cărora și-ar fi sporit averea pe cheltuiala Nissan. Ghosn a negat toate acuzațiile, declarând că este victima unui complot al consiliului de administrație al companiei.

Saikawa a spus că intenționează să predea poziția de conducere din cadrul Nissan unui succesor, însă în cadrul declarațiilor de marți nu oferit vreo indicație asupra momentului în care ar putea avea loc această modificare la nivelul structurii organizatorice a companiei. „Timpul este o chestiune pe care trebuie să o decid”, a spus el, adăugând că va demisiona „la momentul potrivit”.

Cea mai mare lovitură pentru Nissan a venit din costisitoarele stimulente de vânzări din Statele Unite, unde vânzările au scăzut cu 9,3%, până la 1,44 milioane de unități în anul fiscal încheiat la 31 martie. Saikawa a anunțat că se va concentra asupra îmbunătățirii marjelor de profit din SUA, însă procesul a fost unul lent, deoarece Nissan continuă să recurgă la reduceri.

Producătorul de automobile și-a redus obiectivele privind venitul pe termen mediu la 14,5 trilioane de yeni până în 2022, de la estimările inițiale de 16,5 trilioane de yeni. Nissan estimează marja operațională anuală la 6%, față de valoarea anunțată anterior de 8%.

Acțiunile Nissan au scăzut în acest an cu aproximativ 2%, după ce au pierdut o cincime din valoarea lor anul trecut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img